Svijet     | 24.07.2018. 19:22 |

Na stotine palestinske djece demonstriralo protiv izraelske blokade Gaze

FENA Internet

GAZA, 24. jula (FENA) -Na stotine palestinske djece demonstriralo je u utorak na sjeveru pojasa Gaze, zahtijevajući okončanje 11-godišnje izraelske blokade teritorije pod vlašću Hamasa.

Demonstracije, koje je sazvala Nacionalna komisija za Veliki marš povratka, održane su u blizini kontrolnog punkta Beit Hanoun pod izraelskom kontrolom.

Gaza je pod žestokom izraelskom blokadom otkako je islamistički pokre Hamas zauzeo tu teritoriju silom u 2007. nakon što je protjerao snage lojalne predsjedniku Mahmoudu Abbasu.

Blokada je gurnula dva miliona stanovnika Gaze u duboko siromaštvo uz rastuću stopu nezaposlenosti. Demonstranti, među kojima su bila i bolesna djeca, mahali su palestinskim zastavama i fotografijama rođaka koje su ubili izraelski vojnici tokom ranijih protesta.

Djeca su također nosila transparente kojima se osuđuju ozraelski zločini i puštali s u zrak balone s porukama svijetu na nekoliko jezika  da se okonča izraelska blokada.

- Ovdje smo da tražimo ukidanje opsade i pravo na pošten tretman kao i život dostojan čovjeka za ljude u Gazi - izjavio je Ibrahim al-Masri, dječak koji je ležao u bolesničkom krevetu, za Xinhuu.

- Učešće djece u protestu nastavak je Marša povratka koji zahtijeva od međunarodne zajednice da preuzme svoju odgovornost i ukine nepravednu opsadu Gaze - izjavio je  Raed Ghabayin, jedan od organizatora protesta.

Djeca su se okupila kako bi poslala poruku međunarodnoj zajednici u kojoj zahtijevaju pravo na život dostojan čovjeka i najosnovnija prava kao što su pravo na hranu, lijekove, pitku vodu i slobodu kretanja, dodao je on.  

Najmanje 146 Palestinaca, među kojima 20 djece, ubijeno je u izraelskoj vatri od prvog dana aktuelnog palestinskog "Velikog marša povratka" protiv izraelske brutalne blokade i i preseljenja američke ambasade u sveti grad Jerusalem.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Albares: Sve članice EU trebale bi koordinirano priznati palestinsku državnost

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'