Bosna i Hercegovina     | 24.07.2018. 14:23 |

Znatno poboljšani uvjeti liječenja psihijatrijskih bolesnika u KCUS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. jula (FENA) - Na Psihijatrijskoj klinici KCUS zabilježen je porast broja bolesnika sa različitim psihičkim oboljenjima. Dnevno se u ambulanti zbrine više od 30, a u Dnevnoj bolnici se svakodnevno tretira 35 pacijenata.

Otpusti bolesnika praćeni su prijemima, te su kapaciteti Stacionarnog odjela Klinike popunjeni - saopćeno je iz KCUS-a.

Prema riječima šefice Klinike, prof.dr.Ifete Ličanin, uvjeti rada na Klinici znatno su poboljšani zahvaljujući podršci i razumijevanju menadžmenta KCUS-a.

- Na Psihijatrijskoj klinici radim već 40 godina. Ovo je prvi put da je potpuno uređen park neposredno uz Kliniku. Uklanjanjem starog drveća konačno imamo čist zrak, nema više vlage i starih grana koje su zaklanjale ulazak svjetlosti u bolesničke sobe - kazala je prof.dr. Ličanin. 

Dodala je da je veoma bitan faktor u liječenju psihijatrijskih bolesnika sam ambijent u kojem borave.

- Sada na prozorima imamo neprobojno staklo, skinute su rešetke. Prostorije više ne podsjećaju na tmurne zatvorske ćelije. Neuporedivo su bolji uslovi boravka bolesnika  i rada svih uposlenika Klinike - istakla je prof.dr.Ličanin.

Ona dodaje da se starosna struktura pacijenata znatno mijenja. Sve je veći broj adolescenata s psihičkim poteškoćama, koji se svakodnevno zbrinjavaju na ovoj Klinici.  

Po njenim riječima, djeca danas mnogo vremena provode za kompjuterima, na raznim društvenim mrežama, gdje se serviraju nasilni sadržaji. U medijima se također plasiraju sadržaji koji nisu primjereni za sve uzraste, a zbog načina života su lako dostupni svima.

- Sve ovo se negativno odražava na opće psihičko stanje djeteta. Rastužuje me činjenica da u posljednje vrijeme imamo sve više djece i adolescenata sa psihičkim poteškoćama - navela je prof.dr. Ličanin.

Direktorica Neuropsihijatrijskih disciplina KCUS, doc.dr.Alma Džubur – Kulenović ističe da se na Psihijatrijskoj klinici mnogo radi na poboljšanju općeg radnog ambijenta, u cilju što kvalitetnijih usluga pacijentima.

Kaže da uz podršku menadžmenta KCUS provode kontinuirani program edukacije ljekara i medicinskog osoblja, što je uz nabavku opreme od presudnog značaja za uspješno liječenje pacijenata.

- Ponosni smo da je Psihijatrijska klinika KCUS u saradnji sa Queen Mary University of London, WHO kolaborativnim centrom za razvoj usluga u mentalnom zdravlju, partner u dva projekta, u periodu od naredne tri godine. Cilj projekta je razvoj i istraživanje efikasnosti novih usluga za liječenje osoba oboljelih od psihijatrijskih poremećaja kao i jačanje istraživačkih kapaciteta u partnerskim institucijama – navodi  prof.dr. Džubur - Kulenović.

Dodaje da je cilj stvoriti dugotrajno održive kapacitete za istraživanje i razviti efikasne usluge.

- KCUS se ovim dodatno pozicionira na mapu istraživanja globalnog mentalnog zdravlja. U sklopu ova dva projekta u KCUS zaposleno je šest mladih ljekara koji su dobili jedinstvenu priliku za edukaciju i lični razvoj - naglasila je prof.dr. Džubur - Kulenović.

Generalna direktorica KCUS-a, prof.dr.Sebija Izetbegović, najavljuje nastavak radova na uređenju unutrašnjosti Psihijatrijske klinike, te nabavku prvog TMS aparata u BiH.

Po njenim riječima, menadžement KCUS-a osigurao je sredstva Evropske banke za razvoj u iznosu od 3.3 miliona KM, koja će biti utrošena za unutrašnje radove u Psihijatrijskoj klinici.

- Dio sredstava ćemo usmjeriti na uređenje vrtnog prostora u kojem će se raditi okupaciona terapija. Ovo je prvi put u historiji Klinike da će bolesnici imati terapiju u prilagođenom vanjskom ambijentu, uz poštivanje postojećih pravila sigurnosti i zaštite identiteta. Nabavkom nove opreme u sklopu ovog projekta, a prije svega aparata za transkranijalnu magnetnu stimulaciju, dobićemo novu metodu za nefarmakološko liječenje depresije i drugih psihijatrijskih poremećaja – navodi prof.dr.Izetbegović.

Kaže da će ovo biti prvi TMS aparat u našoj zemlji.

- Humaniziramo našu djelatnost i čuvamo dostojanstvo bolesnika i njihovih porodica. Nabavkom nove opreme i stručnim usavršavanjem kadrova nastojimo da KCUS bude najbolji zdravstveni centar u regionu - izjavila je prof.dr.Izetbegović, saopćeno je iz Pres službe KCUS-a.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana