Stranačke aktivnosti     | 24.07.2018. 11:40 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

 

 

Poslanik u Parlamentu BiH i kandidat za člana Predsjedništva BiH, Senad Šepić, je prošle sedmice u parlamentarnu proceduru uputio još jednu inicijativu u nizu koja nudi konkretno rješenje aktuelnih problematika u našoj državi.

Naime, poznato je da BiH ima registrovanu stopu nezaposlenosti od 38,68% prema podacima Agencije za statistiku BiH iz decembra 2017. godine. Prema ovim podacima, zaposlenih je bilo 754.817, a nezaposlenih 475.549. Prema podacima iste Agencije za statistiku BiH, ukoliko se referira na Anketu o radnoj snazi, nezaposlenost je iznosila 20,50%. Razlika između ova dva podatka predstavlja broj od 223.285 radnika, koji ili rade na crno i / ili su van BiH, a prijavljeni su kao nezaposlene osobe.

Upućenom Inicijativom traži se uvođenje kategorije «samozaposlenik» u važeće Zakone o radu svih nivoa vlasti.

Veliki broj ljudi i poslodavaca, zbog visokih stopa doprinosa, ali i složenog ambijenta za pokretanje poslovanja, nisu u prilici biti dio sistema i predstavljaju crno tržište. S obzirom na različite vrste poslovne djelatnosti, mnogim radnicima nije potrebna registracija pravnog subjekta, jer aktivnosti mogu voditi iz svoje kuće ili stana. Naša aktuelna zakonska regulativa, kako na nivou države, tako i entiteta i kantona, ne poznaju kategoriju «samozaposlenik» a u tu kategoriju, na primjer, spada jedan IT programer, koji zarađuje svoju platu tako što radi sa svog računara za nekoga van BiH.

U slučaju da takav pojedinac želi biti legalni dio sistema, tj. raditi sam za sebe, morao bi iznajmiti poslovni prostor, nabaviti fiskalni uređaj, unajmiti usluge knjigovođe, plaćati skuplju struju, vodu, dobiti poresko, sudsko rješenje i mnogo drugih nepotrebnih stavki. Upravo ovakav način zakonske regulative je doveo do velikog broj radnika koji rade na crno, koji ne mogu platiti sve silne obaveze i namete koje je propisala država.

Cilj ove inicijative jeste da se radnicima, koji mogu raditi sami za sebe, omogući da legalno budu dio sistema, da se registruju, ukoliko takva djelatnost dopušta, rad od kuće, da ne budu registrirani na Birou, da budu dio sistema i da državi plaćaju određeni dogovoreni iznos paušala, koji će im se priznati u radni staž, te da budu osigurani.

Kategorija «samozaposlenik» je i u skladu sa direktivom EU 2010/41/EU i također je  tematizirana u sklopu Upitnika Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH, u Poglavlju 19 – Socijalna politika i zapošljavanje, pitanju 2 (str. 6), gdje su naše vlasti odgovorile negativno na pitanje da li naši zakoni prepoznaju kategoriju «samozaposlenik».

“ Protivimo se ishitrenim najavljenim mjerama Vlade FBiH i Porezne uprave FBiH kojima se želi dodatno otežati i retroaktivno oštetiti samostalni rad naših građana koji stimulira upravo mlade ljude da rade i ostanu ovdje i na to smo reagovali prije svih. Ukoliko bi se u važeće Zakone o radu (državni, entitetske i kantonalne), uvela kategorija «samozaposlenik», na taj način bi se značajno smanjio rad na crno, uvele nezaposlene osobe u sistem, povećali prihodi kako budžetskih, tako i vanbudžetskih fondova, te generalno popravio i unaprijedio poslovni ambijent u BiH. Takvi samozaposlenici zapravo indirektno već sada stimuliraju našu ekonomiju potrošnjom zarađenog novca iz inostranstva na što sama država ima korist kroz PDV. Ovakva inicijativa i pozitivne prakse EU zemalja trebale bi biti imperativ uvođenja i sprovođenja u smjeru izgradnje države jednakih šansi, mogućnosti i prava za sve.” – izjavio je Senad Šepić, poslanik u Parlamentu BiH i kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana