Kultura     | 19.07.2018. 16:15 |

Kladanj domaćin izložbe 'STEĆCI- svjetska baština' (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

KLADANJ, 19. jula (FENA) - Kladanj je prije dvije godine postao prepoznatljiv širom svijeta po nekropoli stećaka Olovci koja se, kao dio zajedničkog projekta u kojem su uz Bosnu i Hercegovinu sudjelovale i Hrvatska, Srbija i Crna Gora, našla na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine.

Koliko značaja u UNESCO-u pridaju ovakvim dobrima potvrđuje i izložba s fotografijama stećaka sa ove prestižne liste pod nazivom ''STEĆCI- svjetska baština'' koju je organiziralo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine u saradnji s općinama na čijim se područjima nalaze nekropole stećaka, upisane na UNESCO Listu svjetske baštine. Nakon nekoliko gradova izložbu je ugostio i Kladanj, nakon čega je planirano postavljanje u Olovu.

Turistički potencijal UNESCO-ovih spomenika je veliki, pa u Kladnju, u tom dijelu, planiraju i unaprijediti ponudu.

Direktorica JP ''Karaula'' Kladanj Dragana Čaušević navodi da mjesto na prestižnoj listu za sada ne daje željene rezultate te da se još ne može govoriti o evidentiranim efektima.

- Nekropola bilježi posjete, ali nemamo organiziranu kontrolisanu posjetu što je veliki zadatak našeg preduzeća - istakla je Čaušević.

U vezi s tim kazala je da su na dobrom putu jer su u kontaktu sa Zaštićenim pejzažem  ''Konjuh'' s kojim pokušavaju napraviti koordinaciju da se turistima i posjetiocima naprave jednodnevni ili višednevni izleti uz kontrolu posjete.

Izložba sa fotografijama stećaka bit će postavljena u svim općinama u BiH u kojima se nalaze nekropole, koje su sada dio velike UNESCO-ove porodice svjetske baštine. 

Nekropolu stećaka na UNESCO-ovoj listi iz BiH ima 18 općina. Tuzlanski kanton se uvrstio sa jednom, Olovci iz Kladnja.  

Izloženo je 28 panoa sa slikama nekropola sa stećcima te informacijom o istim, koje se nalaze u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

http://www.fena.ba/video/2002

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1NcQuVtzVnFOTVZ_cD0B6Khdd3i30p1Zi?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

FUCZ - Požar na području općine Kladanj još uvijek aktivan

U općini Kladanj 19 porodica uselilo u nove domove

Riješeno trajno stambeno zbrinjavanje za 19 porodica u Kladnju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'