Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Sport     | 19.07.2018. 13:27 |

Starčević:Nekada se našalim i kažem da je i prvo mjesto u PLBiH siguran opstanak

FENA

TUZLA, 19. jula (FENA) - Nogomeši Tuzla Cityja "vatreno krštenje" u Premijer ligi BiH imat će u nedjelju na stadionu Pecara u Širokom Brijegu.  

Za debi u eliti bh. nogometa pripremali su se u Tuzli, Kupresu i Čatežu (Slovenija). Odigrali su pet utakmica s ekipama iz četiri države, od kojih su u četiri duela slavili. Postigli su devet golova, a primili samo tri.

Slobodan Starčević, novi strateg Tuzlaka, tvorac "čuda zvanog Krupa", nesumnjivo je najveće pojačanje kluba iz tuzlanskog naselja Simin Han. Pripremama je, kaže u razgovoru za Fenu, zadovoljan.

- Rekao bih da sam prezadovoljan, ako izostavim činjenicu da nam se povrijedio Aleksandar Milaković. Ima povredu križnih ligamenata i mora ići na operaciju. Najvjerovatnije se dugo neće moći baviti onim što hoće, želi i najviše voli, nogometom. To je nekako bacilo sjenu na uspješne pripreme. Veoma sam zadovoljan kako su momci radili na Kupresu i kako su igrali pripremne utakmice u Čatežu, tako da s velikom dozom optimizma ulazimo u početak prvenstva u okviru Premijer lige BiH - izjavio je Starčević.

U klubu su odlučili da u rosteru imaju kadar od 20 igrača i tri golmana. Trenutno imaju dva igrača preko tog spiska, ali neće ih označiti viškom.

- Ova ekipa sigurno će se mijenjati s obzirom na jačinu i gustinu takmičenja. Mislim da ćemo u konačnom ići na cifru od 23 igrača i tri golmana. Kvalitetom i kvantitetom to bi trebalo biti dovoljno za ono što smo zacrtali kao elitni cilj, a to je da što prije pokušamo obezbijediti opstanak - smatra strateg Tuzla Cityja.

Prva utakmica uvijek je za debitanta najteža, a pogotovo ako za protivnika izvuče ekipu tipa Širokog Brijega, sastav koji gotovo svake sezone igra evropske utakmice.

Tim s Pecare, doduše, promijenio je ove sezone prvog trenera i neke igrače koji su bili nosioci igre.

- Treba reći da Široki Brijeg, pored Sarajeva, Željezničara i Zrinjskog, odskače od ostalog dijela Premijer lige. Sigurno je jedno od najtežih gostovanja koje je pred nama. Ali, mi ćemo u rasterećenoj i dobroj atmosferi otići i pokušati kroz takav pristup sebi naći prostor za pariranje protivniku koji će pomalo iscrpljen doći poslije susreta s Domžalama. Smatram da posjedujemo dovoljno kvaliteta da se ekipi Širokog možemo adekvatno suprostaviti - uvjeren je Starčević.

Sadašnji sastav "plavih" uglavnom je dobro popunjen na svim pozicijama. Šef stručnog štaba Tuzla Cityja kaže da neće bježati od dovođenja kvalitetnijh igrača, ali zna da ih je sve manje slobodnih na nogometnom tržištu.

- Ekipa koju smo selektovali, spremali i trenirali je ta koja će se do zimske pauze boriti za boje kluba. U svakom slučaju, ako se pojavi igrač tipa Koljića, odnosno, neko drugi, u bilo kojoj liniji, odbrambenoj, veznoj ili napadačkoj, sigurno ćemo razmišljati o dovođenju - napominje trener „plavih“.

Iako je cilj novog premijerligaša opstanak u ligi, pojedini nogometni stručnjaci smatraju da će Tuzla City igrati za „gornji dom“ Premijer lige BiH.

Starčević je oprezan u izjavama i prognozama, a za to ima razloga. Prva godina je uvijek najteža i zato je poslije plasmana u PLBiH osnovni cilj opstanak.

- Neki igrači nikada nisu igrali Premijer ligu BiH, neki jesu prije godinu ili dvije, pa je zbog toga prvi cilj da ostanemo u društvu najboljih. Nekada se našalim pa kažem da je i prvo mjesto siguran opstanak. U svakom slučaju, naše su ambicije da se držimo sredine tabele i da se kroz takav status pripremamo za naredne sezone koje bi sigurno bile za nešto više - objašnjava sagovornik novinara Fene.

Dodaje da će glavnu riječ za naslov prvaka voditi Zrinjski, Željezničar, "koji se silno pojačao", i Sarajevo. To su ekipe koje će se, uz Široki, i ove sezone boriti za plasman u Evropu.

- Mi ćemo svoju sreću tražiti u međusobnim susretima s ostalim ekipama. Moje je mišljenje da su Mladost, Radnik i Krupa dosta oslabili za ovu polusezonu. Kroz te ekipe, koje su u prošlom prvenstvu bile između 6. i 8. mjesta, pokušat ćemo napraviti priključak sa četiri perjanice bh. nogometa - zaključio je Starčević u razgovoru za Fenu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Fudbaleri Tuzla Cityja pobijedili Široki Brijeg

Slavko Petrović nije više trener FK Tuzla City

Velež nakon golijade prošao u četvrtfinale Kupa BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu