Stranačke aktivnosti     | 19.07.2018. 13:01 |

Saopćenje za javnost SDP BiH

FENA Saopćenje

Predsjednik Glavnog odbora SDP BiH i član Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamenta BiH Saša Magazinović komentarisao je Nacrt izvještaja izvjestitelja Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Christian Dan Prede.

„Ovaj izvještaj je još jedna potvrda da su domaće vlasti pokušale obmanuti javnost pričom o velikim reformama i iskoracima na putu ka Evropskoj uniji. Osim što je očigledno da se utrkivanje u okviru državnog vrha u obećanjima o datumu kada ćemo dobiti kandidatski status završilo porukom iz Strasbourga da će to uslijediti tek nakon izbora i formiranja novih vlasti na svim nivoima, iz izvještaja je vidljivo da i u drugim segmentima koji se prate nema napretka. Zapravo, postaje jasno da mi u Bosni i Hercegovni imamo posla sa ljudima koji puno pričaju, a malo rade. Pošto od priče nema ništa, i rezultati su vrlo skromni, pa u nekim oblastima čak i depresivni.

Kako su bh. vlasti loše i bahato radile u ovom mandatu pokazuje mnogo toga, ali se u tom pravcu izdvaja kritika iz nacrta izvještaja u kojoj se navodi da se Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Evropskog parlamenta nije sastao 3 godine. Naša javnost je upoznata da je razlog tome insistiranje dijela bh. članova ovog zajedničkog tijela parlamenata BiH i EU da se u odlučivanje uvede i entitetsko glasanje. Svakome je jasno da BiH pristupa EU i da treba da se prilagodi evropskim pravilima, a ne obratno. Evidentni izostanak liderstva u ovom slučaju, ne samo u Parlamentu BiH nego i od strane Vijeća  ministara, Predsjedništva BiH, pa i stranaka koje čine vlast, je dokaz da na sceni imamo ljude koji zapravo čine sve da zaustave evropski put Bosne i Hercegovine.

Put u Evropsku uniju podrazumijeva niz reformi koje garantuju da bi u perspektivi i Bosna i Hercegovina postala država sposobna i kapacitirana da se obračuna sa kriminalom i korupcijom. U tome, dakle političkom kriminalu, leži ključni cilj zaustavljanja evropskog puta od strane lidera koji znaju da ono što za zemlju znači put u EU, za njih znači put u zatvor. Ti i takvi su manjina, ali trenutno vuku glavne konce. Oni se ne razlikuju ni po strankama, ni entitetima, ni etničkom porijeklu. Rade zajedno i složno da se zadrži status quo. Ovaj izvještaj je još jedna potvrda toga.

Rješenje je da se sa druge strane okupe svi oni koji nemaju oraha u džepovima, koji iskreno žele da država ide ka EU, koji žele da se zaista dešavaju reforme i da politička scena bude pročišćena na način da se sklone kočničari svih progresivnih procesa. U tome treba pomoći i EU.“, rekao je Magazinović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom