Stranačke aktivnosti     | 19.07.2018. 11:47 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Danas će se na sjednici Općinskog vijeća Centar, prema dostavljenom dnevnom redu, između ostalog, diskutovati i o Prijedlogu Odluke o Izmjenama i dopunama Regulacionog plana Gradski centar Marijin Dvor - II faza. U fokusu ovih Izmjena je podzemna garaža u Ulici Franca Lehara koja je proizvela značajno negodovanje među građanima ove mjesne zajednice, ali i grada Sarajeva.

Ne sporeći nužnost opremanja centra grada adekvatnom infrastrukturom, pa tako ni onom koja se tiče stacionarnog saobraćaja, Klub vijećnika/ca Naše stranke u OV Centar zahtijevaće povlačenje ove tačke s dnevnog reda sjednice Općinskog vijeća iz više razloga, od kojih je najvažniji stav građana iznesen u proteklih nekoliko sedmica i ponovljen na Zboru građana ove MZ održanom 17.07.2018.god., a koji se može sublimirati u zahtjev za preispitivanjem predloženog rješenja izgradnje garaže kojom bi se trajno uništila jedna od rijetkih preostalih zelenih površina u centru grada. 

Rješenja je mnogo oko kojih bi se kompromis s građanima mogao postići, jedno od mogućih je i da Općina samostalno ili putem krajnjeg investitora otkupi garažu u neposrednoj blizini planirane u vlasništvu BH Telcoma, a čiji je, prema nezvaničnim informacijama, ranije bila vlasnik i istoj poveća kapacitet eventualnom dogradnjom etaže i konačno pokaže senzibilitet ne samo prema građanima, nego i prema prostoru i imovini kojom upravlja.

Klub vijećnika/ca Naše stranke iskazuje i zabrinutost i negodovanje zbog prekjučerašnjeg performansa zastrašivanja koji se odigrao na sastanaku na Marijin Dvoru na kojem su prisustvovali i nepredstavljeni "zainteresirani građani" koji je očito pozvao i informisao o sastanku općinski načelnik. Ovakvim pristupom općinska vlast pokazala je mišljenje i odnos prema građanima koji na legitiman i civiliziran, pravno utemeljen način iskazuju svoje nezadovoljstvo. 

Dajemo podršku građanima koji će, ne bude li općinska vlast pokazala sluha za pronalazak adekvatnog kompromisa, putem referenduma tražiti zaštitu svojih prava.

Na dnevnom redu ove sjednice je još nekoliko sličnih Izmjena planske dokumenatcije, u kojoj prednjači potpuno nepripremljena Odluka o pristupanju Izmjeni i dopuni istog regulacionog plana, ali za drugu lokaciju na kojoj se planira izgradnja novih fizičkih struktura značajnih gabarita. Iz sjednice u sjednicu insistiramo da se prestane s ovim parcijalnim izmjenama planova te da se prostoru Marijin Dvora pristupi sveobuhvatno i s posebnim senzibiltetom.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'