Kultura     | 19.07.2018. 09:45 |

Mostarsko ljeto: Održan koncert 'Flamenco sevdah'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 19. jula (FENA) - U dvorištu Instituta Yunus Emre na koncertu "Flamenko sevdah", koji je upriličen sinoć u okviru manifestacije Mostarsko ljeto, tražilo se mjesto više, a mnogobrojni Mostarci uživali su u jedinstvenim muzičkim zvucima koje su za njih izvodili Kenan Mačković i Mirza Redžepagić.

Mirza Redžepagić je završio Muzičku akademiju u Sarajevu na odsjeku za klasičnu gitaru, a specijalizirao je flamenko gitaru u Španiji, tačnije u Granadi i Madridu. Kenan Mačković je magistar klavira i predaje u Muzičkoj školi, a pjevanjem se, kako kaže, bavi od malih nogu. U Srednjoj Muzičkoj školi u Mostaru je radio dvije godine, što mu je ujedno i prvo iskustvo u nastavi klavira. Mačković i Redžepagić su se upoznali na Muzičkoj akademiji u Sarajevu davne 2006. godine, a uspješno sarađuju već nekoliko godina.

"Kenana poznajem od prvog dana studija, i oduvijek smo željeli da napravimo zajednički projekat koji obuhvata ono što mi volimo da sviramo, jer generalno svaki od nas ima svoj stil koji voli da sluša i svira. Prije nekoliko godina smo se našli i odlučili da napravimo projekat. Večeras se predstavljamo mostarskoj publici s našim duetom koji je u osnovi flamenko sevdah, mada tu ima još puno nekih dodataka muzike, kao što su jazz, orijentalna muzika i drugi, a također sam za večeras donio turski oud", kazao je sinoć Redžepagić.

Na koji način je došlo do saradnje između ova dva muzičara pojasnio je Kenan Mačković.

"Spoj flamenka i sevdaha je došao sasvim slučajno. Mirza je počeo da istražuje flamenko muziku, a ja sam odrastao u porodici koja je njegovala sevdalinku. Kad smo se nas dvojica upoznali na Muzičkoj akademiji, shvatili smo da obojica stvarno uživamo u sevdahu i često smo ga svirali. Jedan dan smo spontano sjeli i počeli svirati pjesmu koja se zove 'Putuj vjetre' koju ćemo večeras izvesti, a ista je prva naša pjesma s kojom smo se predstavili široj publici. Obzirom da obojica volimo tu pjesmu počeli smo se zezati i svirati, a aranžman je jednostavno došao sam po sebi. Nakon što smo to objavili na YouTube, mnogi ljudi su nam se počeli javljati, i tada smo shvatili da moramo nastaviti, da ne možemo tu stati i da je to pravac kojim treba da idemo", objasnio je Mačković.

Redžepagić nam je otkrio otkud ljubav prema flamenku i kazao da je kao i svaki gitarista fasciniran sviranjem Paka de Lusija (Paco de Lucia) koji je otac i ikona flamenko gitare.

"Ja sam kao dijete sa svojih 7 godina uživao u njegovim snimcima na pločama koje je moj otac slušao. Ovih dana sam postao i ponosni vlasnik svih tih ploča, jer mi ih je otac poklonio, između ostalog i ploče Paka de Lusija. Jednostavno baveći se sviranjem gitare prošao sam razne stilove, od osnovne koja je bila klasika do jazz-a, rock-a, funk-a i drugih. Na završnim godinama studija shvatio sam da je flamenko ono čime se želim baviti. Kada sam to shvatio jedva sam čekao da završim studije da bih se mogao posvetiti flamenku. Otišao sam u Španiju, boravio neko vrijeme i učio od izuzetnih majstora. U Španiji ih ima mnogo , gotovo u svakom gradu ima veliki broj fenomenalnih flamenko gitarista, tako da mi nije bilo teško naći kvalitetne učitelje", ispričao nam je prvi i jedini flamenko gitarista u BiH, Mirza Redžepagić.

Mačković je kazao da prvi put nastupaju kao duet u Mostaru, što im je obojici veoma drago i zbog čega su veoma ushićeni.

"Koristim priliku da se zahvalim organizatorima 'Mostarskog ljeta' na pozivu da učestvujemo na ovoj manifestaciji, kao i zbog cijele organizacije. Bili smo iznenađeni pozivom i bilo nam je jako drago, jer Mostar je poseban i suvišno je bilo šta govoriti. Nadamo se da je ovo početak naših susreta u Mostaru", istakao je Mačković koji je svojim vokalom oduševio Mostarce.

Mačkovič je dodao da voli često doći u Mostar, neobavezno, prošetati, popiti kafu i vratit se kući, jer mu, kako kaže "zrači posebnom energijom".

Prije samog početka koncerta, publici se obratio direktor Centra za kulturu Senad Suljić kazavši da sevdah u svakom slušaocu budi jedinstvene osjećaje.

Ovi mladi muzičari za prisutne su svirali brojne sevdalinke poput "Čudila se, aman ja", "U Stambolu na Bosforu", "Đulzulejha", "Razbolje se šimšir list" i druge. Mostarska publika je imala priliku čuti pored flamenka i sevdaha, i orijentalni melos na turskom oud-u. Uz anegdote i šale ovih umjetnika, publika je naprosto uživala u izvođenju pomenutih numera, podržavajući ih ponekad pljeskom uz ritam muzike, a ponekad i pjevanjem zajedno sa ovim nevjerovatnim muzičarima, saopćili su organizatori.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Autobiografski dnevnik "Mostari; Dnevnik čuvara mosta" predstavljen na Mostarskom ljetu

Na Mostarskom ljetu predstavljena knjiga "Putovanje kroz Bosnu 1530."

'Mostarske kiše' poklonile sugrađanima nezaboravan koncert

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo