Bosna i Hercegovina     | 19.07.2018. 09:13 |

Brčko: Usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi

FENA Saopćenje

BRČKO, 19. srpnja (FENA) - U nastavku 31. redovite sjednice održane u srijedu, Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u tijelima javne uprave u prvom čitanju.

Na sjednici je razmatrano više informacija među kojima je najviše pozornosti posvećeno Informaciji o izgubljenim sudskim sporovima Brčko distrikta BiH od 2012. do 2016. godine na prijedlog zastupnika Željka Antića.

Ilinka Gavrić, glavna pravobraniteljica Pravobraniteljstva Brčko distrikta BiH rekla je da je u ovom razdoblju po pravomoćnim sudskim presudama iz proračuna Brčko distrikta isplaćeno 10,4 milijuna maraka od čega se najveći dio, preko 70 posto, odnosi na isplate na ime utvrđivanja naknada za eksproprirane nekretnine u predmetima eksproprijacije radi realizacije projekta obilaznice. Značajna stavka su isplate u sudskim sporovima vođenim po tužbama radi isplate na ime razlika plaća u iznosu od oko milijun maraka kao i isplate na temelju naknade šteta po raznim osnovama.

Zaključkom donesenim nakon razmatranja ove informacije Skupština je zadužila Pravobraniteljstvo Brčko distrikta BiH da u roku od 60 dana sastavi i Skupštini dostavi cjelokupnu analizu izgubljenih sudskih sporova s podatcima i sugestijama što je konkretno potrebno izmijeniti u zakonskim propisima u svrhu zaštite interesa Brčko distrikta BiH i podizanja odgovornosti nadležnih institucija.

Zastupnici su razmatrali i Informaciju o praćenju realizacije mjera iz revidiranog Akcijskog plana za Skupštinu za promicanje njezine uloge u kontekstu EU integracija dok je razmatranje Informacije o realizaciji kapitalnih projekata i Informacije o realizaciji skupštinskih zaključaka odloženo za iduće zasjedanje.

Nakon 31. zastupnici su započeli 32. redovitu sjednicu na kojoj su u prvom čitanju usvojili Nacrt zakona o službenicima i namještenicima u pravosuđu Brčko distrikta i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sustavima. Po žurnom postupku usvojen je Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o visini stope zatezne kamate s ciljem otklanjanja nelogičnosti u svezi s obračunom zatezne kamate i usklađivanja s regulativom u entitetima BiH. Jedna od ključnih odredbi ovog zakona je da iznos zatezne kamate za ukupno razdoblje za koje se računa zatezna kamata ni u kojem slučaju ne može preći iznos glavnog duga.

Nakon otvaranja rasprave o Nacrtu zakona o odvjetničkoj djelatnosti u Brčko distriktu BiH sjednica je prekinuta, a njezin nastavak zakazan je za 25. srpnja 2018. godine.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

U Brčkom održano državno takmičenje 'Misli mine' za učenike osnovnih škola u BiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije