Najave     | 18.07.2018. 15:36 |

Sutra stupa na snagu izmijenjeni Poslovnik VSTV-a, slijede novi konkursi

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 18. jula (FENA) - Novi javni konkurs za popunu rukovodećih pozicija u pravosuđu Bosne Hercegovine trebao bi biti raspisan uskoro, a na temelju kriterija sadržanih u Izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) koji sutra stupa na snagu.

Sekretarijat VSTV-a, odnosno Odjel za imenovanja već je angažiran na pripremi teksta konkursa, koji će prije objavljivanja u dnevnim novinama biti proslijeđen rukovodstvu VSTV-a na odobrenje, saznaje Fena u tom regulatornom tijelu.      

U međuvremenu su poništeni ranije raspisani konkursi za popunu čelnih pravosudnih funkcija, uključujući izbor, odnosno imenovanje glavnog tužitelja i dva zamjenika glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, te određen broj drugih pozicija u tužiteljstvima i sudovima u BiH.

Poništavanje ranijih odnosno raspisivanje novih konkursa za spomenute pozicije postalo je aktuelno nakon usvajanja izmijenjenog VSTV-ovog Poslovnika o radu na sjednici 11. maja, a koji je usklađen s preporukama Evropske komisije (Peer Review), između ostalog, u dijelu koji se odnosi na postupak, procedure i kriterije imenovanja nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

Kako je ranije najavio predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija, konkursi za popunu čelnih pozicija mogli bi biti raspisani do kraja jula ove godine.

- Konkurs, ne samo za glavnog tužioca Tužilaštva BiH i njegove zamjenike nego i za sve rukovodeće funkcije u pravosuđu će biti raspisan onda kada stupi na snagu novi Poslovnik VSTV-a. Novi Poslovnik stupa na snagu 19. jula i on predviđa da će svi konkursi za rukovodeće pozicije u pravosuđu biti poništeni i raspisani novi - kazao je ranije Tegeltija.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana