Regija     | 18.07.2018. 12:40 |

Ministri zapadnog Balkana predlažu preporuke za inovacije Horizont Evropa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. jula (FENA) -  Prateći zaključake sastanka Radne grupe zapadnog Balkana za istraživanja i razvoj (R&D), održanog u Briselu 13. juna, ministarstva nauke šest ekonomija tog dijela Balkana su pripremila i objavila inicijalnu izjavu o učešću zapadnog Balkana u Horizontu Evropa, prestižnom programu Evropske komisije vrijednom 100 milijardi eura za finansiranje istraživanja i inovacija.

- Ne dovodeći u pitanje kriterije izvrsnosti u odabiru svih projekata za Horizont Evropa, tražimo da ulaganja u istraživanja i inovacije budu ravnomjerno geografski raspoređena širom Evrope, uključujući zapadni Balkan kao regiju u procesu pristupanja. Da bi se pomoglo u ispunjavanju obećanja o „dijeljenju izvrsnosti“, tražimo da se za ovaj instrument izdvoji tri posto - kaže se u inicijalnoj izjavi Zapadnog Balkana.

Region pozdravlja naglasak na inovacijama, uz poziv da one obuhvate obje vrste inovacija - evolucionarne i revolucionarne, kako bi se osiguralo da firme i istraživačke institucije širom Evrope mogu koristiti predviđene inovacijske instrumente za strateški rast i otvaranje radnih mjesta.

Budući da se "i dalje povećava jaz u istraživanjima i inovacijama između EU i zapadnog Balkana"  njegovo prevazilaženje je od ključnog značaja za osiguravanje razvoja izvrsnosti u nauci i visoko kvalitetnom obrazovanju zasnovanom na istraživanjima.

U tom cilju, ministri iz regije u svom prijedlogu pozdravljaju ciljeve programa Horizont Evropa, ističući važnost značajnog povećanja ulaganja u istraživače, uključujući mlade istraživače, i istraživačku infrastrukturu kao preduslova za izgradnju dugoročne i održive izvrsnosti u istraživanjima, ali i poticanje prekograničnog natjecanja u istraživanjima zasnovanog na izvrsnosti, kako bi se najbolji istraživači okupili i sarađivali u najsavremenijim istraživanjima širom Evrope.

Također, izvrsnost u nauci i istraživanjima je presudna za promjenu modela rasta zapadnog Balkana i prelazak na ekonomiju znanja i dodatne vrijednosti zasnovanu na inovacijama, čime bi se doprinijelo zatvaranju ekonomske podjele između zapadnog Balkana i Evropske unije i osiguralo da region bude spreman da se suoči sa pritiscima konkurentnosti koje nosi članstvo u EU.

- Horizont Evropa je ključni instrument, koji može omogućiti istraživačima sa zapadnog Balkana da sarađuju na istraživanjima svjetske klase i sa vodećim istraživačkim institucijama iz država članica EU. Međutim, ekonomije zapadnog Balkana suočene su s problemom nedovoljnih kapaciteta za ravnopravno natjecanje sa državama članicama EU koje imaju veće, dobro finansirane i sjajne istraživačke sisteme - rekla je viša stručnjakinja RCC-a Vanja Ivošević.

Pripremu izjave je podržalo Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), koje ima zadatak da o njoj obavijesti relevantne evropske institucije, u nastojanju regije da udruži snage u lobiranju kod institucija EU i država članica EU.

Cilje Programa Horizont Evropa je jačanje naučne i tehnološke baze EU tokom sedmogodišnjeg perioda (2021-2027), kako bi se potaknuo razvoj inovacijskih kapaciteta i konkurentnosti i otvaranje radnih mjesta u Evropi, ispunili prioriteti građana i održao evropski socio-ekonomski model i vrijednosti, saopćeno je iz RCC-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Procjena obavještajne zajednice SAD: Dodik poduzima korake kako bi osigurao de facto secesiju za RS

Europski parlament usvojio Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom