Bosna i Hercegovina     | 17.07.2018. 17:20 |

Pokrenuti inicijativu za izmjene Zakona o pravima pripadnika nacionalnih manjina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, u suradnji sa Misijom OESS-a u BiH, organiziralo je danas u Parlamentarnoj skupštini BiH radni sastanak o iskustvima u radu vijeća nacionalnih manjina u BiH.

Predstavnici Vijeća nacionalnih manjina BiH, Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH, Savjeta nacionalnih manjina Republike Srpske, Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo i Vijeća nacionalnih manjina Unsko-sanskog kantona raspravljali su o pozitivnim i negativnim iskustvima u radu navedenih tijela, kao i pitanjima sadašnje i buduće suradnje između vijeća nacionalnih manjina na svim razinama u BiH.

Nakon što su predstavnici vijeća/savjeta nacionalnih manjina u BiH iznijeli probleme, ali i prijedloge rješenja s ciljem poboljšanja položaja pripadnika nacionalnih manjina u BiH, istaknuto je da zajednički sastanci trebaju biti redovita radna aktivnost u godišnjim planovima rada, te trebaju ući u operativne proračune vijeća.

Kako je rečeno, potrebno je pokrenuti inicijativu za izmjene Odluke za formiranje vijeća/savjeta nacionalnih manjina, kao i odgovarajuće prateće akte kojima će se precizirati uloga, obveze i dužnosti vijeća/savjeta. S tim u svezi, sudionici sastanka naglasili su kako je potrebno zakonski razraditi način imenovanja članova vijeća/savjeta i osigurati ravnomjernu zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina iz oba entiteta u Vijeću nacionalnih manjina BiH.

Sudionici su, također, istaknuli i to kako je potrebno pokrenuti inicijativu za izmjene i dopune Zakona o pravima pripadnika nacionalnih manjina, te formirati radnu skupinu koja će raditi na prijedlogu izmjena i dopuna zakona kojima će se riješiti pitanje financiranja vijeća/savjeta nacionalnih manjina.

Na radnom sastanku dogovoreno je i to da vijeća/savjeti trebaju izabrati po jednog predstavnika u koordinacijsko tijelo vijeća/savjeta nacionalnih manjina, kako bi se vršila razmjena svih relevantnih informacija koja se odnose na prava pripadnika nacionalnih manjina u BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Špago: Ponovo ćemo raspravljati o nepotrebnim političkim pitanjima i stvarati tenzije

Predstavnički dom PSBiH o aktuelnoj političkoj situaciji u institucijama BiH

Danas hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana