Bosna i Hercegovina     | 17.07.2018. 16:33 |

Nenadić posjetio Udruženje gluhih i nagluhih osoba KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo (KS) Mario Nenadić sa saradnicama Indirom Šulović i Azrom Šahinagić posjetio je danas Udruženje gluhih i nagluhih osoba KS.

Na sastanku sa predsjednicom i sekretarom Udruženja Mirsadom Muratović i Jadrankom Sidro, te njihovim saradnicama Jasminkom Proho i Teom Sidro, razgovarao je o primjeni državnog zakona o upotrebi znakovnog jezika a kojim, kako je istaknuto, nije na jasan način riješeno pitanje certificiranja tumača znakovnog jezika u BiH.

U kontekstu primjene ovog zakona, kao i navedenog pitanja, ministar Nenadić je predstavnicama Udruženja predložio da zatraže mišljenje od državnih i federalnih institucija, a u kojima se nalaze registri tumača i vještaka.

Razgovarano je i o angažmanu tumača znakovnog jezika u programu JP TVSA.

Kako je naveo ministar Nenadić, koordinirane aktivnosti Ministarstva i Udruženja, a po inicijativama zastupnika u Skupštini KS, rezultirale su prijedlogom menadžmenta TVSA da se sjednice Skupštine ubuduće prevode na znakovni jezik u formi jedne posebne emisije posvećene gluhim i nagluhim osobama koja će se emitovati u večernjim satima.

Najavio je da će detalji biti konkretizovani na sutrašnjem sastanku sa predstavnicima ove medijske kuće.

Dodao je i "da je menadžment TVSA iznašao operativne mogućnosti da se svakog dana u terminu 16.45 sati emituju 10-minutne vijesti u programu za ovu kategoriju našeg stanovništva".

Radi podrške navednim rješenjima, kao i radu Udruženja, generalno, njegove predstavnice uručile su zahvalnice ministru Nenadiću i uposlenicima Ministarstva.

Ministar je istakao da Ministarstvo pravde i uprave ostvaruje dobru saradnju sa ovim udruženjem, te je pozvao njegove predstavnike da se i ubuduće obrate za svaku vrstu pomoći i podrške koje im on lično kao i uposlenici mogu pružiti u skladu sa svojim nadležnostima, saopćeno je iz kantonalne Pres-službe.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo