Svijet     | 17.07.2018. 14:03 |

Broj ubijenih Palestinaca u Gazi porastao na 140

FENA Internet

GAZA, 17. jula (FENA) - Broj ubijenih Palestinaca u pojasu Gaze od 30. marta porastao je na 140 nakon što je mladi Palestinac podlegao ranama u utorak ujutru u bolnici u istočnom Jerusalemu, saopćilo je palestinskom ministarstvo zdravstva u Gazi.

U saopćenju se navodi da je 24-godišnji Sari al Shubaki preminuo u bolnici u istočnom Jerusalemu od rana zadobijenih 14. maja tokom izraelske vatre po demonstrantima duž granične ograde. 

Od 30. marta Palestinci u pojasu Gaze organiziraju mitinge i protestne skupove nazvane "Veliki marš povratka i prkošenja izraelskoj okupaciji". Oni tvrde da su skupovi miroljubivi.

U saopćenju ministarstva zdravstva navodi se da je više od 16.000 Palestinaca povrijeđeno - od kojih je više od polovine ranjeno bojevom municijom, dodajući da su više od 60 ranjenika amputirani udovi.

Izrael, ipak, tvrdi da ti mitinzi nisu miroljubivi i da uvlače vojsku u veliku ofanzivu protiv islamističkog pokreta Hamas u pojasu Gaze, nakon što su Palestinci pustili u zrak na stotine zapaljenih zmajeva i balona u pravcu Izraela. 

Pojas Gaze u proteklih nekoliko dana razdiran je jačanjem napetosti između Izraela i militanata iz Gaze predvođenih Hamasom, dok Egipat posreduje u postizanju primirja između dvije strane, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ministarstvo zdravstva Gaze - U izraelskim napadima ubijeno 34.262 Palestinca

U izraelskom zračnom napadu na Rafah ubijene 24 osobe

U izraelskim zračnim udarima na grad Rafah ubijeno 18 Palestinaca, među njima 14 djece

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta