Bosna i Hercegovina     | 16.07.2018. 18:00 |

Počelo obilježavanje Teočanskih dana otpora (VIDEO)

FENA Hana Imamović

TEOČAK, 16. jula (FENA) - Otvaranjem novosagrađenog Bosanskog kulturnog centra i otkrivanjem spomenika šehidima Teočaka u naselju Omerovići, počelo je obilježavanje "Teočanskih dana otpora", manifestacije koja već 20 godina podsjeća na zasluge boraca ove općine u odbrani domovine.

Prije 26 godina borci ovog grada borili su se za opstanak, a bjelina šehidskih nišana i uklesana imena poginulih nijemi su svjedoci ratnih događaja od presudnog značaja za odbranu BiH.

"Dani teočanskog otpora" traju od 16. do 22. jula kada se u tom gradu okupe predstavnici zakonodavne, izvršne i lokalne vlasti Tuzlanskog kantona, ali i šire koji su i danas položili cvijeće na šehidsko mezarje u centru Teočaka.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Senad Alić kazao je da su danas premijer, ministri i poslanici TK-a došli u Teočak kako bi svim pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine odali priznanje i zahvalili za odbranu države te se prisjetili poginulih boraca i njihovih porodica.

U okviru obilježavanja Teočanskih dana otpora upriličena je svečana sjednica Općinskog vijeća prvi put u zgradi Bosanskog kulturnog centra čija izgradnja je trajala tri godine.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović podsjetio je da je kantonalna vlada finansijski pomogla izgradnju Centra te je najavio da će pomoći i drugim investicionim projektima.

Načelnik Teočaka Taib Muminović napomenuo je da se danas proslavlja odbrana ovog grada.

- Tim povodom otvorili smo novi objekat koji će biti na raspolaganju građanima Teočaka, a u njemu će biti smještene kancelarije Medžlisa Islamske zajednice, boračkih organizacija i Mjesne zajednice Centar - istaknuo je.

Kako je kazao predsjednik Kantonalnog odbora za obilježavanje značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina Suad Mustajbašić vrijednost ovog projekta je oko 400.000 KM, od čega je općina izdvojila 150.000 KM.

- Ostalo su osigurali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalno ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe i Vlada Tuzlanskog kantona kroz projekat energetske efikasnosti - pojasnio je Mustajbašić.

Prije svečane sjednice Općinskog vijeća Teočak upriličen je obilazak prostorija BKC-a Teočak, a većina njih je u funkciji dok dio trebaju doraditi udruženja prema svojim potrebama, nakon useljenja.

Prvi dan 20. "Teočanskih dana otpora" protekao je i u znaku otkrivanja šehidskog spomen obilježja u naselju Omerovići u Mjesnoj zajednici Centar za kojeg je Vlada Tuzlanskog kantona prošle godine izdvojila 10.000 KM.

Ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Enes Gegić kazao je da i pored obaveze da se vlasti brinu za porodice šehida i poginulih boraca, obaveza Ministarstva je i izgradnja spomen-obilježja koji će buduće generacije podsjećati na poginule.

Dvadeseti "Dani teočanskog otpora" bit će nastavljeni sutra obilaskom svih spomen obilježja i polaganjem cvijeća šehidima 255. slavne brdske brigade "Hajrudin Mešić" nakon čega će u džamiji u Jasikovcu biti proučen tevhid.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1992

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1nc10jWqNawaL_MdR2wQfkXIAc9cXOpGU?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Teočak i Sapna 30-ak sati bez snabdijevanja električnom energijom

Šabačkić: Na području Teočaka putevi prohodni, trenutno nema klizišta

Najveća materijalna šteta usljed nevremena u Teočaku i Sapni

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo