Sport     | 14.07.2018. 09:03 |

SP ulazi u završnicu, danas meč za treće mjesto između Belgije i Engleske

FENA Haris Dedović

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji ulazi u završnicu, a do kraja će biti odigrane dvije utakmice za plasman.

Susret za treće mjesto između Belgije i Engleske na rasporedu je danas od 16 sati u Sankt Peterburgu. Ovo će biti njihov drugi duel na SP-u, nakon što je u grupnoj fazi Belgija slavila s minimalnih 1:0.

Belgijanci su se nadali plasmanu u finale i prvom naslovu prvaka svijeta, s obzirom na igrački kadar te pobjedu nad prvim favoritom Brazilom u četvrtfinalu. No, u polufinalu su ih zaustavili Francuzi.

S druge strane, Englezi su u Rusiju došli bez velike pompe i bez velikih zvijezda te se od njih nije ni očekivao spektakularan rezultat. No, igrači Garetha Southgata, predvođeni napadačem Tottenhama Harryjem Kaneom iznenadili su sve i došli do polufinala, gdje ih je zaustavila Hrvatska.

U današnjem meču Belgijanci su favoriti, ali ne treba otpisivati ni Engleze koji su pokazali svoje kvalitete, posebno prilikom prekida. 

- Belgija je igrala briljantno i sigurno da žele završiti tako, ali mi isto to želimo. Imaju nekoliko odličnih igrača i bit će to dobar test za nas. Još nismo pobijedili jednu od tih vrhunskih ekipa i morat ćemo iskoristiti svaku priliku - kazao je Southgate. 

Belgijanci će u slučaju pobjede ostvariti najbolji rezultat na svjetskim prvenstvima, a dosad imaju jedno četvrto mjesto. Englezi imaju jednu titulu iz 1966., a 1990. su poraženi od Italije u meču za treće mjesto.

Belgija i Engleska su se dosad sastale 22 puta, Englezi su bili mnogo uspješniji sa 15 pobjede, pet remija i samo dva poraza od kojih je jedan upravo u Rusiji.

Zavjesa na još jedno svjetsko prvenstvo bit će spuštena u nedjelju finalnim susretom između Francuske i Hrvatske.

Obje reprezentacije briljirale su na ovom prvenstvu, a posebno su bile dramatične utakmice nokaut faze hrvatske reprezentacije koja je tri put zaredom igrala produžetke. Sigurno je da će to biti otežavajući faktor za Hrvate, s obzirom na to da su Francuzi mnogo odmorniji, ali su izabranici selektora Zlatka Dalića uprkos umoru i u prethodnim utakmicama pokazali izuzetnu borbenost.

Hrvati su plasmanom u finale već ostvarili najbolji rezultat u svojoj historiji, a sada imaju priliku da se revanširaju Francuzima za poraz u polufinalu SP-a 1998. kada su osvojili treće mjesto. Sada žele napraviti još jedan iskorak i ispisati historiju.

- Niko nije od nas očekivao finale, ali smo uspjeli i nećemo stati na tome. Dat ćemo sve od sebe da podignemo trofej, ovo je jedinstvena prilika. Mijenjao bih sve svoje trofeje u karijeri za ovaj. Spremni smo za Francusku - rekao je kapiten hrvatske reprezentacije Luka Modrić.

Francuska je 1998. došla do naslova prvaka svijeta, jedinog u svojoj historiji, a pored toga ima jedno drugo i dva treća mjesta.

Hrvate mnogi otpisuju zbog umora i igranja tri utakmice na produžetke, ali se s tim ne slaže Blaise Matuidi.

- Jeste li gledali polufinale? Hrvati su pravi ratnici, Engleski su čak izgledali umorniji - rekao je Matuidi.

Finale, koje se igra u nedjelju od 17 sati, sudit će Argentinac Nestor Pitana.

Pitana je sudio već četiri utakmice u Rusiji. Hrvatima je dijelio pravdu na utakmici protiv Danske, a sudio je i Francuzima protiv Urugvaja. Zanimljivo, Pitana je otvorio SP utakmicom Rusije i Saudijske Arabije (5:0), a sada će ga i zatvoriti, prenosi Goal.

Argentinac je do sada na SP-u pokazao 12 žutih kartona, od toga čak pet na utakmici Meksika i Švedske. Poznat je kao lak na kartonima i na penalima, a zanimljivo je da je u utakmici Hrvatske i Danske u osmini finala pokazao samo jedan žuti karton i to tek u 115. minuti Jorgensenu koji je srušio Antu Rebića i skrivio penal.

Susret za treće mjesto sudit će Iranac Alireza Faghani.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Počinju kvalifikacije za EP za nogometašice, BiH pod vodstvom novog selektora protiv Portugala i S. Irske

Takmičarska komisija NSBiH: Sarajevu oduzeta tri boda, suspendovani Mirvić i Ibričić

Egipćani sumnjaju u pobjedu nad Hrvatskom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo