Bosna i Hercegovina     | 13.07.2018. 16:02 |

Pendeš: Opredijeljenost BiH ka euroatlantskim integracijma

FENA Saopćenje

ZAGREB/SARAJEVO, 13. jula (FENA) - Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sudjelovala je na Posebnom sastanku ministara obrane Američko-jadranske povelje (A5), koji je danas održan u Zagrebu, a povodom posjeta američkog ministra obrane Jamesa Mattisa ovoj zemlji. 

Na sastanku se razgovaralo o procesima euroatlantskih integracija, vanjskim utjecajima i regionalnoj sigurnosti, odnosno regionalnom i globalnom doprinosu miru i stabilnosti članica Povelje, te pravednijoj raspodjeli odbrambenih izdvajanja između SAD-a i Evrope.

Pored predsjedatelja Posebnog sastanka ministara obrane Američko-jadranske povelje (A5) potpredsjednika Vlade i ministara obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića i Crne Gore Predraga Boškovića, sastanku su nazočili i  drugi ministri i visoki predstavnici država članica Američko-jadranske povelje (A5).

Američki ministar James Mattis u svome je obraćanju istaknuo čvrstu i trajnu posvećenost SAD-a miru i stabilnosti u jugoistočnoj Europi, te partnerstvu razvijenom s državama članicama Povelje kroz format A5.

- Ovaj posjet Republici Hrvatskoj, ali i susret s državama članicama Američko-jadranske povelje, dan nakon Samita NATO-a ima svoj suštinski i simbolični značaj - kazao je Mattis.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je tijekom ovog sastanka naglasila opredijeljenost BiH na putu ka euroatlantskim integracijma, a kao neposredne ciljeve istaknula stjecanje statusa kandidata za EU i aktiviranje MAP-a.

Također, Pendeš je informirala nazočne o aktivnostima MO i OS BiH u projektima regionalne i obrambene suradnje,  kao i o doprinosu OS BiH međunarodnom miru i stabilnosti kroz sudjelovanje u misijma potpore miru.

Američko-jadranska povelja je regionalna partnerska inicijativa pokrenuta od strane Hrvatske, Albanije, Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država 2003. godine, a 2008. godine Bosna i Hercegovina i Crna Gora su postale članice ove inicijative čiji je glavni cilj pružanje potpore euroatlantskim procesima na jugoistoku Europe, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!