Ekonomija     | 14.07.2018. 11:48 |

Balkanski sindikat se oslanja na jednu školu, u Potočarima

FENA Hazim Aljović

POTOČARI, 14. jula (FENA) - Unatoč stavu sindikalaca da se prava radnika mogu zaštiti isključivo kroz sindikalnu borbu, na području Balkana funkcionira samo jedna sindikalna škola, smještena u Potočarima kod Srebrenice.

Iznjedrila je veliki broj profesionalaca u ovoj oblasti, prvo sa sjedištem u Sarajevu, a proteklih šest godina u Potočarima, ali predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH (PPDIVUT) Mehmed Avdagić smatra da to nije dovoljno za državu kakva je BiH, ali ni za države u okruženju.

- Škola koju vodimo je regionalnog karaktera i jedina je na Balkanu. Bilo je pokušaja otvaranja još nekoliko škola u BiH i okruženju, ali, nažalost, neuspjelih. Za sada samo u Potočarima držimo nastavu i raspravljamo o određenim radničkim pitanjima, zauzimamo određene stavove kada su u pitanju kolektivno pregovaranje i zakoni o radu - kazao je Avdagić Feni.

Navodi da tim predavača čine stručnjaci iz ove oblasti, iz BiH, okruženja, ali i evropskih sindikata, a da se u sindikalnoj školi u Potočarima primjenjuju najbolje i najsavremenije metode kao i bilo gdje u svijetu.

Ističe da je škola internatskog karaktera, te da može prihvatiti prlično veliki broj polaznika odjednom, za sve vrijeme trajanja programa obrazovanja.

- Tri su ciklusa sindikalnog obrazovanja, mi imamo mogućnost da radimo sve, čak i ovaj treći, završni, koji podrazumijeva kolektivna pregovaranja te inicijative za izmjene zakona o radu - kazao je Avdagić i naveo da škola održava vezu sa svim sindikalcima koji su u mogućnosti dati podršku sindikalnom obrazovanju.

S tim u vezi podsjeća da je školu sindikata u Potočarima otvorio posljedni predsjednik Saveza sindikata Jugoslavije Anđelko Vasić.

- Vasić je i dalje aktivan, dođe u Potočare održi predavanje. Imamo dobru mrežu i svi sindikalci koji su sada u mirovini prenose nam iskustva i savjetuju nas - rekao je Avdagić.

Smatra da je potrebno mnogo vremena da se izgradi profesionalni sindikalac, da odgovara zahtjevima u današnjem vremenu.

- Problem je što su promjene česte. U svemu treba imati određena znanja, znati na koji način spasiti postojeće, ali i kako unaprijediti određene stvari da pratimo demokratska kretanja, principe Evropske unije i razvijenih zemalja svijeta - naveo je Avdagić.

Poručio je da sindikat nije samo pravo radnika, nego integracija i jačanje države.

Sindikalnu školu u Potočarima otvorio je Samostalni sindikat PPDIVUT BiH i mjesto je za sindikalnu naobrazbu sindikalista iz svih sektora. Ranije je godinama egzistirala u sarajevskom naselju Nedžarići.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Sindikat BHRT-a - Ako se ne riješi stanje, pokrenut ćemo procedure za zaštitu prava uposlenika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo