Bosna i Hercegovina     | 12.07.2018. 17:36 |

Ferguson na blogu - Važne obaveze preuzete, mnoge od njih su na dobrobit BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. jula (FENA) -  Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson izrazio je, na blogu pod nazivom "Kada je Zapadni Balkan došao u London" o Samitu o Zapadnom Balkanu, zadovoljstvo što je Samit uspio polučiti očekivane rezultate. Važne obaveze su preuzete, a mnoge od njih su, kako je istaknuo, na dobrobit BiH. 

Ferguson na blogu navodi da je BiH dobila podršku Evropske komisije za tri projekta izgradnje autoputa u vrijednosti 275 miliona eura, a Komisija je za te projekte odobrila grantove u vrijednosti od 43 miliona eura.

- Digitalni sektor je drugi najbrže rastući sektor u BiH i ima ogroman potencijal. Pokrenuli smo Globalni poduzetnički program za Zapadni Balkan, a pet startupa iz BiH je učestvovalo na regionalnom takmičenju - više nego iz bilo koje druge države - ističe.   

Ferguson na blogu dodaje da je Ujedinjeno Kraljevstvo također najavilo novi projekt u vrijednosti deset miliona funti, kojim će svakoj osnovnoj školi u BiH i regiji (ukupno 4.500 škola) biti doniran BBC Micro:bits, mini kompjuteri koji će pomoći u učenju digitalnog programiranja i stjecanja vještina rješavanja problema.

- Jedan od najvećih problema s kojima se poduzetnici na Zapadnom Balkanu suočavaju su poteškoće u pristupu izvorima finansiranja koje mogu priuštiti. Evropska komisija je odobrila novu zagarantovanu kreditnu liniju vrijednu 150 miliona eura za podršku malim i srednjim kompanijama – naglašava na blogu.

Ferguson piše i to da je BiH, zajedno sa susjedima, potpisala izjavu da se obavezuje da će jačati napore u borbi protiv korupcije i dati odgovarajuće resurse institucijama odgovornim za taj važan posao. 

- Ministar vanjskih poslova Crnadak je javno priznao da posljednjih godina nije donijeta niti jedna presuda za korupciju na visokom nivou. Ovo se mora promijeniti - naglasio je na blogu.

Sve države Zapadnog Balkana složile su se, navodi Ferguson na blogu, da će poboljšati razmjenu kriminalističkih informacija da bi se izgradilo bolje zajedničko razumijevanje prijetnji od terorizma, organiziranog kriminala i ilegalnih migracija.

- Ujedinjeno Kraljevstvo predsjedavat će novom Upravnom grupom za upravljanje sigurnosnim obavezama, koja će nadgledati i izvještavati o napretku. Također će rasporediti više ljudi u regiji, uključujući i eksperte za istrage finansijskog kriminala, da bi usko surađivali sa našim partnerima na terenu, razmjenjivali informacije i gradili kapacitete.

Vlade su se na konkretan način obavezale na zajednički rad u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem i ljudima. Ujedinjeno Kraljevstvo će također investirati million funti za pomoć državama Zapadnog Balkana da se bore protiv cyber prijetnji - naglasio je na blogu.

Ambasador Fergusom ističe da je na tom samitu zabilježen dosad neviđen angažman grupa civilnog društva i predstavnika mladih, čiji je put u London platila Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. 

- Oni nisu sudjelovali na zasebnim događajima, već su bili u prilici da se sastanu sa ministrima i direktno im postavljaju pitanja. Te grupe su razgovarale o važnim pitanjima poput reforme obrazovanja, ljudskim pravima i slobodi izražavanja. Ujedinjeno Kraljevstvo je najavilo i program od 4 miliona funti za proširenje rada Westminister fondacije za demokratiju u cijeloj regiji – istaknuo je na blogu.

Premijeri su se, piše Ferguson,  jasno obavezali da detaljnije rade na pronalaženju tijela 12.000 osoba koje se još vode kao nestale nakon konflikta devedesetih. 

Međunarodna komisija za traženje nestalih, u suradnji s institutima za nestale u regiji finalizirat će, navodi on, Okvirni plan i usmjeravati te napore u narednih pet godina, a Ujedinjeno Kraljevstvo se obavezalo da će dati million funti podrške. 

Njegovo veličanstvo princ od Velsa je ovo i lično podržao te u palači sv. Jamesa upriličio prijem kojem su prisustvovale i članovi nekih od porodica nestalih.

- Premijeri su potpisali zajedničku deklaraciju koja podvlači važnost završavanja procesa rješavanja ratnih zločina, poštovanja presuda domaćih i međunarodnih sudova, promoviranje iskazivanja poštovanja prema žrtvama i odbacivanja govora mržnje, kao i veličanja ratnih zločinaca.

Premijeri su se dogovorili da će napornije raditi na rješavanju bilateralnih razmirica sa svojim susjedima.  U BiH, naprimjer, ovo može uključivati sporazum sa Srbijom i Hrvatskom o otvorenim pitanjima vezanim za granice ili rad na bezviznom putovanju za sve građane regije.  Oni će podnositi godišnji izvještaj o napretku – ističe na blogu.

Ambasador Ferguson piše da se tako puno toga uradilo u samo dva dana. Važni sporazumi su postignuti. Ali, kao i uvijek, pravi test će biti sama implementacija. 

- Poljska će biti domaćin samita naredne godine, a dotad želimo vidjeti konkretne rezultate. Zato će Britanska ambasada dobiti više novca i više osoblja za podršku u realizaciji nekih od ovih ambicioznih planova. Jer, ne želim da narednom britanskom ambasadoru bude dosadno - objavio je, između ostalog, britanski ambasador Edward Ferguson u blogu pod nazivom "Kada je Zapadni Balkan došao u London", o Samitu o Zapadnom Balkanu, saopćila je Britanska ambasada u BiH.

U blogu se podsjeća i to da su ove sedmice lideri 16 država došli u London na peti Samit o Zapadnom Balkanu u sklopu Berlinskog procesa, koji je uspostavila kancelarka Merkel. Bio je to važan trenutak, prilika da se sagleda postignuti napredak u regiji, kao i da se naprave planovi.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ambasador Ferguson: U regionu postoje brojne 'teorije zavjere' o ulozi Britanije

Borrell objavio blog o važnosti borbe protiv Putinove industrije laži

Murphy: Posljednja vlada na državnom nivou jedna od najneproduktivnijih u historiji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo