Bosna i Hercegovina     | 12.07.2018. 10:37 |

Babić i Zolj u Londonu na obilježavanju Dana sjećanja na genocid u Srebrenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. jula (FENA) - Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić i premijer KS Adem Zolj prisustvovali su sinoć u Londonu obilježavanju Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, koji se održava u organizaciji britanske fondacije "Remembering Srebrenica".

Tom prilikom, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kao i preživjeli svjedoci genocida i stradanja iz Srebrenice i Prijedora, Nusreta Sivac i Ilijas Pilav poručili su kako priznanje istine o tragičnim dešavanjima u Bosni i Herecegovini predstavlja preduslov za proces pomirenja i napretka u BiH, te da se Srebrenica ne smije više nikome, nikada ni nigdje dogoditi. 

Tokom jučerašnjeg boravka u Londonu Zolj i Babić su se u Westminsterskoj palači sastali s lordovima koji su ujedno i članovi Komiteta za međunarodnu saradnju Doma lordova Ricardom Balfeom i Davidom Hannayijem. Na sastanku ih je Zolj informisao o događajima koji su se desili u BiH u toku agresije, gdje je poseban akcent stavljen na genocid koji je počinjen u Srebrenici.

- Nažalost, žrtve genocida još uvijek nakon 23 godine traže pravdu i pokušavaju prenijeti svijetu poruku da je istina samo jedna i da ona mora biti ispričana - naglasio je Zolj.

Rekao je i da ne smijemo zaboraviti prošlost, ali da svakako moramo ići ka budućnosti. A očuvanje mira i ekonomski razvoj BiH, naglasio je, su prioriteti za njen budući razvoj što je moguće ostvariti osiguranjem političke stabilnosti u zemlji.

- Velika Britanija je oduvijek pružala podršku BIH na njenom putu ka Evropskoj uniji, iako se sprema za njeno skoro napuštanje, jer smatra da je ulazak naše države u EU najbolji način za njenu unutrašnju integraciju - istakao je Zolj, te ocijenio apsurdnim da britanska Vlada pruža punu podršku obilježavanju 11. jula u Velikoj Britaniji, a da britanski ambasador u BiH ne prisustvuje komemoracijama. 

Po riječima Babić, procesi na Balkanu nisu završeni i mora se ukazati na značaj pomirenja, jer je BiH uvijek bila multikulturalna i multietnička zemlja sa dugogodišnjom tradicijom suživota svih naroda.

- Naša domovina je uvijek bila i ostat će dio Evrope, koja ne bi mogla opstati bez BiH koja je njena personifikacija u malom i to po različitostima naroda i kultura - potcrtala je Babić.

Kazala je kako je delegacija Kantona Sarajevo došla u Veliku Britaniju da bi promovisala istinu o stradanju naroda u toku agresije, a naročito žena i djece.

Babić i Zolj zamolili su britansku Vladu da nastavi pružati podršku organizaciji "Remebering Srebrenica" jer upravo oni doprinose promicanju istine o stradanju naroda u BiH, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'