Bosna i Hercegovina     | 10.07.2018. 16:58 |

Delegacija BiH učestvovala na sastanku ministara zdravlja JI Evrope

FENA Saopćenje

TEL AVIV/SARAJEVO, 10. jula (FENA) –  U Tel Avivu je danas održan ministarski sastanak Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope na temu „Osiguranje primarne zdravstvene zaštite za populaciju starije životne dobi“,  na kojem je učestvovala i delegacija Bosne i Hercegovine predvođena ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem.

Sastanak, kojeg je organizirala Zdravstvena mreže JI Evrope, a uz pokroviteljstvo Vlade Izraela i Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, je bila prilika za ministre da podijele iskustva i potrebe kroz učešće na brojnim okruglim stolovima na temu „Inovativne politike za zdravo starenje, razmjena iskustava i dobrih praksi“ i „Spremnost za hitne slučajeve u zemljama jugoistočne Evrope“.

Tema sastanka se nadovezuje na ministarski sastanak koji je u februaru ove godine održan u Crnoj Gori na temu važnosti vakcinacije, te predstavlja priliku da se prezentiraju aktivnosti poduzete u međuvremenu u zemljama članicama Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH od ukupnog broja stanovnika u 2013. godini, starosnu skupinu preko 65 godina činilo je 14,2 posto, a na osnovu podataka Svjetske zdravstvene organizacije, u 2014. godini taj procent je iznosio 16 posto.

U BiH još od oktobra 2009. godine implementira se projekt “Promocija mreža za zdravo starenje” uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Holandije.

Kao rezultat toga otvoreni su Centri za zdravo starenje u tri kantona u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, s fokusom na poboljšanje zdravlja i kvaliteta života starijih osoba.

Centri funkcionišu kao dnevni, namijenjeni osobama treće životne dobi, s ciljem da se osobe treće životne dobi aktiviraju te na taj način omogući im se zdravo, kako mentalno tako i fizičko starenje.

Taj model društvenog angažmana starijih osoba primjer je i ostalim zemljama u regiji, kao i članicama mreže jugoistočne Evrope kako bi, kroz razmjenu iskustava i potreba, mogli podići kvalitet života osoba treće životne dobi, kao preduslov zdravog i aktivnog starenja, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bošnjak i Dresse: Podrška MMF-a za članstvo BiH u EU

Projekt 'Mjera mora' autora Stjepana Skoke predstavljat će BiH na Venecijanskom bijenalu

Ministrica Bošnjak i ambasador Aggeler: Nastavak saradnje MCP-a BiH i OSCE-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo