Bosna i Hercegovina     | 10.07.2018. 16:24 |

Skupština HNŽ-a usvojila Zakon o dopunskim pravima branitelja

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 10. srpnja (FENA) - Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojila je u utorak Zakon o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji HNŽ-a uz obvezu županijske Vlade da, nakon usvajanja Zakona o demobiliziranim braniteljima Federacije BiH, u što kraćem roku predloži dopune u cilju usklađivanja s federalnim propisima.

 - Ono što je najbitnije kada je u pitanju Zakon o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u HNŽ-u, jest da je ovaj zakon usklađen sa svim zakonima koji su doneseni na federalnoj razini od 2006. godine, te da se ovim zakonom usklađuju obveze županije prema toj kategoriji - kazao je uoči sjednice predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago.

 Pojasnio je kako je ovim zakonom preciznije definirano stambeno zbrinjavanje braniteljske populacije, a tiče se stanova u vlasništvu županije i jedinica lokalne samouprave koje koriste te kategorije.

 Ocijenio je kako je predviđeno da se realizacijom dopunskih prava branitelja, proračun HNŽ-a u 2019. za tu kategoriju poveća na 2,5 milijuna maraka. 

 Što se tiče djece poginulih, odnosno demobiliziranih branitelja, novi zakon daje prednost prilikom zapošljavanja djeci poginulih branitelja u smislu da ta prava imaju do rješavanja prvog posla u svojoj struci, neovisno od godina života kako je to ranije bilo predviđeno, kazao je Špago.

 Ministar za pitanja branitelja HNŽ-u Oliver Soldo od novog zakona očekuje realnu osnovu za ostvarivanje prava branitelja.

 - Ono na što smo se posebno bazirali na ovom zakonu jeste poboljšanje života branitelja i prilagođavanje novim uvjetima života - kazao je Soldo, dodajući kako novi zakon predviđa zapošljavanje razvojačenih branitelja, kao i pojačanu zdravstvenu zaštitu u smislu preventivnih pregleda i banjskog liječenja.

 Zastupnici su na sjednici usvojili i Zakon o zaštiti od buke i Zakon izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama HNŽ-a. 

 Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim pristojbama s Tarifom, čime se vrši ciljano smanjenje visine sudskih pristojbi za 50 posto prilikom upisa u sudski registar. To bi trebalo pozitivno uticati na poslovanje, investicije, rasterećenje obveza poslovnih subjekata, kao i povećanja konkurentne sposobnosti gospodarskih subjekata.

 Skupština je prihvatila Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rudarstvu HNŽ-a i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima HNŽ-a koji su ocijenjeni kao dobra osnova za izradu prijedloga tih zakona.

 Zastupnici su usvojili i Odluku o usvajanju Izvješća o Izvršenju Proračuna HNŽ-a za 2017. godinu i Odluku o usvajanju Izvješća o Izvršenju Tekuće rezerve Proračuna HNŽ-a za 2017. godinu.

 Skupština je dala pozitivno mišljenje na Nacrt zakona o ugostiteljskoj djelatnosti u Federaciji BiH, kao i na Zakon o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji Federacije BiH.

 Na zahtjev Vlade HNŽ-a, zastupnici Skupštine nisu raspravljali o Prostornom planu HNŽ-a i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom