Bosna i Hercegovina     | 10.07.2018. 15:36 |

Održana Konferencija ministara pravde u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Četvrta konferencija ministara pravde u BiH i predsjednika Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH i Pravosudnog povjerenstva Brčko Distrikta BiH održana je danas u Sarajevu.  

Sudionici ministarske konferencije dali su punu podršku polugodišnjem Izvješću o provedbi Akcijskog plana Strategije za reformu sektora pravde u BiH za 2018. godinu i revidiranom Akcijskom planu za razdoblje od 2019. do 2020. godine.

Dajući podršku nastavku reformi podržavaju se aktivnosti na uspostavi partnerskih odnosa, međusobnoj suradnji i učinkovitijem zajedničkom radu institucija sektora pravde u BiH – saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

U saopćenju se navodi da konferencije ministara pravde u BiH osiguravaju koordinirano praćenje provedbe najvažnijih reformskih procesa od zajedničkog interesa za sektor pravde u BiH. Održavanjem ministarskih konferencija omogućava se usuglašeno rješavanje najvažnijih pitanja u sektoru pravde u BiH, razmjena iskustava, te bolje korištenje domaćih i donatorskih sredstava.

Preporuke i zaključci na ministarskim konferencijama se donose konsenzusom.

Praćenje provedbe zajedničkih mjera i inicijativa, davanje stručnih mišljenja i prijedloga za rješavanje ključnih reformskih pitanja u sektoru pravde u BiH vrši se putem funkcionalnih radnih skupina uspostavljenih rješenjem ministra pravde BiH iz 2017. godine, a na prijedlog institucija koje sudjeluju u radu ministarske konferencije.

Stručnu i tehničku podršku u pripremi i održavanju ministarskih konferencija pružaju jedinice u ministarstvima pravde u BiH, Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH i Pravosudnog povjerenstva Brčko distrikta BiH, koji vrše poslove strateškog planiranja i koordinacije unutar svojih institucija.

U saopćenju se navodi da je očuvanje integriteta, učinkovitosti i neovisnosti sustava pravde ključna odrednica svakog demokratskog društva.

Dosadašnja praksa je pokazala da unutar ustavnog okvira BiH, sustav pravde koji predviđa jednake standarde i osigurava integritet, učinkovitost i neovisnost, nije moguće ostvariti bez aktivnog i koordiniranog djelovanja institucija odgovornih za njegovu uspostavu i funkcioniranje.

Organiziranje Četvrte ministarske konferencije predstavlja važan korak u učvršćenju i nastavku reformskih inicijativa u sektoru pravde u BiH, prvenstveno u provedbi Strategije za reformu sektora pravde u BiH, koju su usvojili Vijeće ministara BiH, entitetske vlade i Pravosudno povjerenstvo Brčko Distrikta BiH, kao i Akcijskog plana za njezinu provedbu - navodi se u saopćenju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!