Bosna i Hercegovina     | 11.07.2018. 08:36 |

Danas zajednička dženaza i ukop posmrtnih ostataka 35 žrtava genocida (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 11. jula (FENA) - Obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica, te zajednička dženaza i ukop posmrtnih ostataka 35 žrtava genocida bit će obavljeni danas u Memorijalnom centru u Potočarima.

Predviđeno je da komemoracija počne u 11 sati intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i obraćanjem zvanica, nakon čega će uslijediti odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve genocida.

Vjerski program će početi učenjem Kur'ana, a predviđeno je i čitanje odlomka iz romana "Derviš i smrt", izvođenje ilahije, Inferna...

Nakon toga će uslijediti pripreme i klanjanje podne-namaza, a potom i dženaza-namaza, koje će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.   

Iznošenjem tabuta od Musalle do mezarja gdje će biti ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida, čitanjem njihovih imena, te učenjem na kaburu bit će završen i vjerski dio programa.  

Među identificiranim žrtvama koje će biti ukopane ove godine su i četiri maloljetnika, a riječ je o dječacima koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić je ranije kazala za Fenu da je najmlađi među njima Vesid Ibrić. Imao je 16 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Liplje, na području Zvornika, 2001. godine.

Dodala je da je Feris Mehmedović također imao 16 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u dvije masovne grobnice - 2000. godine dijelovi skeleta ekshumirani su iz masovne grobnice Glogova, na području Bratunca, a devet godina kasnije, 2009. godine, dijelovi skeleta pronađeni su u masovnoj grobnici Zalazje, na području Srebrenice.

Posmrtni ostaci Ferisa Mehmedovića bit će ukopani pored posmrtnih ostataka njegovog oca Bajre, koji je ukopan 15 godina ranije u Potočarima.

Dva su sedamnaestogodišnjaka čiji će posmrtni ostaci biti ukopani ove godine u Potočarima.

Jedan je Muhamed Alić, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani 2005. na lokalitetu Poljanci, na području Srebrenice, a koji će biti ukopan pored ranije ukopanog oca Ibrahima.

- Edin Burić imao je također 17 godina, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. iz masovne grobnice Liplje, na području Zvornika. Posmrtni ostaci Edinovog oca Ahme još nisu pronađeni - navela je Čengić.

Po njenim riječima, među 35 žrtava su i posmrtni ostaci mladog bračnog para - Nijazije i Remzije Dudić.  

Remzija Dudić imala je 20 godina kada je ubijena zajedno sa svojim suprugom Nijazijom Dudićem koji je imao 22 godine. Remzija je bila trudnica u šestom mjesecu trudnoće.  

Posmrtni ostaci ovog mladog bračnog para pronađeni su u masovnoj grobnici Rašića Gaj, na području Vlasenice.

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica, na području Zvornika.

Šahin će biti ukopani pored sina Šahbaza, čiji su posmrtni ostaci ukopani deset godina ranije, odnosno 2008. godine.

Čengić navodi da je među 35 identificiranih žrtava i Suad Begović, ubijen u 21 godini života, a njegovi posmrtni ostaci bit će ukopani pored oca Muharema i dva brata Seada i Mehmeda koji su ukopani ranije. U porodici Begović ubijeni su otac i tri sina.

Sejad Husejnović imao je 20 godina kada je ubijen, a posmrtni ostaci bit će ukopani pored njegove braće Asima i Senaida, koji su ukopani ranije. U porodici Husejnović ubijena su tri brata.

Nesib (Zejnil) Hasanović imao je 38 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci bit će ukopani pored braće Envera u Nedžiba, koji su ukopani ranije. U porodici Hasanović ubijena su tri brata.

Kiram Bektić, čiji će posmrtni ostaci ove godine biti ukopani pored njegove ranije ukopane braće Jusufa i Hameda, imao je 42 godine kada je ubijen. U porodici Bektić ubijena su tri brata.

Čengić naglašava da je ovo do sada najmanji broj žrtava koje će biti ukopane na zajedničkoj dženazi u Memorijalnom centru u Potočarima, te da se uglavnom radi o nekompletnim posmrtnim ostacima.

Razlog tome je, navodi ona, što u posljednje vrijeme nisu otkrivene masovne grobnice iz kojih su ekshumirane žrtve genocida.

- Naime, posljednja masovna grobnica je Rašića Gaj, na području Vlasenice, iz koje su 2016. ekshumirani posmrtni ostaci tri žrtve, a prije toga 2015. veća masovna grobnica je masovna grobnica koja je otkrivena u mjestu Kozluk, na smetlištu, na području Zvornika iz koje je ekshumirano 55 posmrtnih ostataka - podsjetila je Čengić.

Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.575 žrtava, a nakon današnje zajedničke dženaze bit će 6.610 žrtava genocida koje su našle smiraj u Potočarima.  

Čengić je podsjetila da se još uvijek traga za više od 1.000 žrtava genocida u Srebrenici.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1948

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14zsjg2GFkkW7pbB0X9kfo-gOSCWLYY6Q?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Prijedoru 20. jula zajednička dženaza i ukop posmrtnih ostataka 86 žrtava

Sutra u Prijedoru zajednička dženaza i ukop posmrtnih ostataka triju žrtava

Imena 35 žrtava koje će biti ukopane danas u Memorijalnom centru u Potočarima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo