Bosna i Hercegovina     | 10.07.2018. 09:42 |

Ispravka: KCUS jedini pruža punu kardiohiruršku uslugu za pedijatrijski uzrast

FENA Saopćenje

Poštovani korisnici,

Iz Press službe Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu zamoljeni smo da zbog njihove nenamjerne greške povučemo prethodno objavljeno saopćenje i objavimo ispravljenu verziju. Molimo vas da koristite ovu verziju saopćenja.

 

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Na Klinici za kardiovaskularnu hirugiju KCUS u proteklih šest mjeseci operisano je devetero djece, uzrasta od četiri mjeseca do 16. godine života. Sve operacije su završene uspješno i pacijenti su otpušteni bez komplikacija. Riječ je o različitim srčanim manama.

Prema riječima šefa Klinike, doc.dr. Nermira Granova, pedijatrijska kardiohirurgija jedan je od segmenata rada, koji ova klinika sprovodi u saradnji sa Pedijatrijskom klinikom KCUS.

- Za pedijatrijske pacijente u budžetu Fonda solidarnosti FBiH na osnovu našeg proračuna je predviđeno 500. 000 KM. Prema dosadašnjoj dinamici planiramo uraditi još 11 djece, što bi ukupno za ovu godinu bilo 20. Smatramo da će ova sredstva biti dovoljna kada je riječ o ovim operacijama. KCUS je opredijeljen aktivno raditi na razvoju pedijatrijske kardiohirurgije. Uspješne operacije rezultat su odlične saradnje sa Pedijatrijskom klinikom - kazao je doc.dr.Granov.

 Šef Kardiološkog odjela Pedijatrijske klinike, prim.mr.sci.dr. Zijo Begić, ističe da se već više od 20 godina u KCUS uspješno rade kardiohirurške operacije. Do sada je operisano oko 800 djece sa srčanim manama.

 - Savremena medicina zahtjeva multidisciplinarni pristup, koji mi primjenjujemo u KCUS.  Zahvaljujući menadžmentu KCUS, mi smo jedina ustanova u Bosni i Hercegovini koja ima sve uslove za kardiohiruršku dijagnostiku i tretman, te  postoperativni oporavak - rekao je dr. Begić.

On je naglasio da je nedavno na Pedijatrijskoj klinici počela primjena najsofisticiranijih lijekova za liječenje fiksirane plućne hipertenzije.

- Više od 15 godina smo tražili uključivanje ove terapije. To su najsavremeniji lijekovi koji se sada jedino u BiH daju na KCUS. Zahtjevi sa Klinike za pedijatriju prepoznati su kao prioritetni. U ovoj ustanovi godišnje se uradi oko 4.000 ultrazvučnih pregleda, 500 EKG holter monitoringa, 250 do 300 holtera krvnog pritiska i 100 ergometrija i drugih metoda - rekao je Begić.    

U poređenju sa ostalim centrima zemalja u okruženju, KCUS ne zaostaje ni u kojem segmentu, saopćio je Press KCUS-a.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo