Ekonomija     | 09.07.2018. 21:08 |

Bergstrom posjetila proizvođače sira

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Zamjenica ambasadora Švedske u Bosni i Hercegovini Marie Bergstrom posjetila je danas proizvođače sira na Očaušu kod Teslića i u Jelahu kod Tešnja, gdje je sa njima razgovarala o izazovima i planovima, ali i o napretku koji ostvaruju poduzetnici u tom sektoru širom zemlje.

Na farmi koza „Mons Produkt“ na Očaušu, susrela se sa Miroslavom Klječaninom, koji danas ima više od 220 alpskih koza i proizvodi kozje mlijeko, jogurt te različite vrste kozjeg sira.

Klječanin je izrazio zadovoljstvo zbog podrške koju je njegova kompanija dobila kroz USAID/Sweden FARMA 2 Projekt u sufinansiranju nabavke mašina te tehničkom savjetovanju.

Zadruga „Zlatna kap“ u Jelahu je dobila podršku USAID/Sweden FARMA 2 Projekta kroz nabavku
muzilica, razmjenu dobrih praksi te podršku u organizaciji škole sirarstva, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA 2 Projekta.

Maid Smajić, direktor sirane, kaže da ova zadruga radi sa 240 kooperanata, a da su on i njegova sestra Mediha Jašarević počeli sa 10- 12 grla, te su upornošću i primjenom stečenih znanja osigurali prostor za rast i razvoj proizvodnje.

- Sjajna stvar je vidjeti da od programa koje podržavamo imaju koristi ne samo direktni korisnici, već i šira lokalna zajednica. Uprkos izazovima koje imaju, svi u lancu – od farmera do proizvođača i prerađivača, ulažu sredstva, rade na unapređenju procesa i stvaraju prostor za nova radna mjesta. Posebno me raduje uključenost žena u ovom sektoru, gdje one predvode određene procese - poručila je zamjenica švedskog ambasadora Marie Bergstrom.
Smajić planira osiguranje podrške kojom će ohrabriti manje farmere da narastu, te stimulira rast njihovih farmi.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

EU se slaže sa oštrijim ograničenjima na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promocija ljudskih prava u poslovnom sektoru u BiH šansa za podizanje rejtinga poslodavaca

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana