Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 08.07.2018. 11:13 |

Pompeo odbacio sjevernokorejske optužbe za 'gangstersko' ponašanje

FENA Internet

WASHINGTON, 8. jula (FENA) - Američki državni sekretar Mike Pompeo odbacio je sjevernokorejske optužbe za "gangstersko" ponašanje tokom pregovora u Pyongyangu, kazavši u nedjelju, nakon susreta s japanskim i južnokorejskim partnerima u Tokiju, da će ustrajati na razgovorima o denuklearizaciji.

Pompeo je naveo kako još ostaje mnogo posla, ali da je uvjeren da će sjevernokorejski vođa Kim Jong-un ispuniti svoje obećanje o uklanjanju nuklearnog oružja koje je dao američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u Singapuru prošlog mjeseca, prenosi Reuters.

Pompeov susret s japanskim i južnokorejskim ministrima vanjskih poslova, Tarom Konom i Kang Kyung-whaom, uslijedio je nakon dva dana pregovora u Pyongyangu, koji su završili u subotu.

- Kad smo s njima razgovarali o denuklearizaciji, nisu od toga odustali. Put pred nama bit će težak i izazovan i znamo da će kritičari nastojati umanjiti ono što smo postigli - kazao je Pompeo. 

Sjeverna Koreja je nakon razgovora s Pompeom objavila da su dvonevni razgovori "stvorili opasnu situaciju".

Kim se u Singapuru obvezao općenito na to da će "raditi na denuklearizaciji", ali nije pružio detalje o tome kako će i kada ukloniti sjevernokorejski nuklearni program.

Trump je zauzvrat ponudio sigurnosne garancije i obustavljanje vojnih vježbi sa Južnom Korejom, prenosi Al Jazeera.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'