Bosna i Hercegovina     | 07.07.2018. 15:02 |

Zvizdić – Dăncilă: Podrška evropskom putu BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO/SOFIJA, 7. jula (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sofiji na marginama Samita 16+1 sa premijerkom Rumunije Vioricom Dăncilom o unapređenju bilateralnih odnosa.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su bilateralni odnosi dobri, bez otvorenih pitanja i izrazio nadu da će se bilateralna saradnja nastaviti i razvijati na obostranu korist.

Informisao je premijerku Rumunije aktuelnoj o unutrašnjo-političkoj situaciji u BiH i reformskim procesima, te o trenutnim  aktivnostima u pogledu ispunjavanja vanjsko-političkih prioriteta i ciljeva BiH: euroatlantskim integracijama i regionalnoj saradnji. Istakao je da je BiH zainteresovana i za čvršću političku i ekonomsku saradnju sa Rumunijom.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je Bosna i Hercegovina aktivan sudionik svih regionalnih incijativa i procesa te da podržava sve aktivnosti koje vode povezivanju, stabilnosti i ekonomskom razvoju regije. Istaknuo je da je veoma bitno da regija nastavi sa pozitivnim razvojnim trendom i ostane u fokusu evropskih partnera. Izrazio je nadu da će Rumunija, kao država koja nakon Austrije preuzima predsjedavanje EU-om, zadržati zapadni Balkan u fokusu predsjedavanja.

Premijerka Dăncilă je rekla da Rumunija želi da jača saradnju sa Bosnom i Hercegovinom, posebno privrednu kroz povezivanje privrednih komora i poduzetnika. Istaknula je da je svjesna dodatnih pitanja koje je BiH dobila i izrazila očekivanje da će to biti brzo završeno. Dodala je da je Rumunija spremna da pruži političku i tehničku pomoć Bosni i Hercegovini kako bi se ubrzao evropski put i naglasila da će i Rumunija tokom svog predsjedavanja zadržati zapadni Balkan na evropskoj agendi.

Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ambasador BiH u Bugarskoj Radomir Bogdanović, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Bugarska i Rumunija priključile se 'zračnom i morskom' Šengenu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'