Bosna i Hercegovina     | 06.07.2018. 10:54 |

Mijo Perkunić novi predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 6. jula (FENA) - Mijo Perkunić (HDZ 1990) novi je predsjednik Kluba hrvatskih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske (RS).

U proteklom periodu na toj funkciji bio je Tomislav Tomljanović iz HSBiH, koja na izbore izlazi u okviru Proevropskog bloka, koji je pokrenut na inicijativu SDPBiH.

Stoga je, naglašava Perkunić, došlo do promjena u rukovodstvu Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a, a na inicijativu tri stranke s hrvatskim predznakom, HDZBiH, HDZ 1990 i HSP.

Cilj je, ističe, da se uvede transparentniji rad Kluba te intenziviraju aktivnosti na poboljšanju posebno teškog položaja malobrojnih Hrvata u ovom bh. entitetu.

- Iz tog razloga bilo je nužno postići konsenzus o zajedničkom nastupu stranaka s hrvatskim predznakom u RS na predstojećim izborima - istakao je Perkunić dodajući da žali što to nisu prepoznale i druge hrvatske stranke koje djeluju u RS.

- Očito da pojedinci imaju neke druge interese, ne gledajući na opće dobro Hrvata u RS - smatra on.

Tri stranke s hrvatskim predznakom, HDZBiH, HDZ 1990 i HSP, koje su postigle sporazum o zajedničkom djelovanju na predstojećim izborima očekuju, kako je dodao, da Hrvati sami biraju svoje predstavnike u vlasti tog bh. entiteta.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Milanović: Ostajem predsjednik RH, ostavku podnosim nakon izborne pobjede

Alexander Stubb preuzeo dužnost novog predsjednika Finske

Adis Halilović novi predsjednik KO SDA BPK Goražde

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!