Sport     | 05.07.2018. 15:46 |

Bambur i Budić o plasmanu za Evropsko prvenstvo u basketu 3x3

FENA Saopćenje

ZENICA, 5. jula (FENA) - Reprezentativci BiH u basketu 3x3, Zeničanin Adi Bambur i Nikola Budić iz Kneževa danas su na pres konferenciji u Zenici govorili o svom plasmanu na Evropsko prvenstvo 2018. godine, koje se početkom septembra održava u Bukureštu.

Bosanskohercegovački tim, za koji su još nastupili i Aldin Đelmo iz Jablanice te Nedim Mustafica iz Donjeg Vakufa, izborio je na turniru u rumunskoj Constanci plasman u polufinale te automatski i plasman na završni turnir EP-a, u sportu koji je u ekspanziji i koji je dobio status olimpijskog sporta.

Polufinalni se mečevi nisu ni igrali, jer su sve četiri ekipe izborile plasman na EP.

-Ponosan sam što sam bio dio tima, što sam predstavljao svoju zemlju, ali želim da se u ime ekipe zahvalim onima bez kojih ništa ovo ne bi bilo moguće.To su Grad Zenica i Sportski savez Grada Zenica, koji su u posljednji trenutak uplatili kotizaciju za turnir; Mevludin Delibašić iz Kaknja, koji nam je uplatio avionske karte iz Beograda za Bukurešt; Bojan Rajković nam je samo sat prije polaska sredio prijevoz do aerodrome u Beogradu, a Dubravko Barbarić je od početka bio uz nas i pomagao nam u svemu- kazao je Bambur, koji je dodao kako su ih i rivali podcijenili, jer je naša zemlja prvi put imala svoju selekciju u kvalifikacijama za EP.

Rekao je da je bh ekipa imala dresove, ali nije imala majice za trening s državnim obilježjima.

-Na prvom treningu, pred utakmicu sa Šveđanima, smijali su nam se, jer smo trenirali onako “šareni”, sa različitim majicama. Bili smo ljuti i jedva smo čekali početak da ih spustimo na zemlju. Pobijedili smo ih, a nakon njih i domaćina Rumuniju te u odlučujućoj utakmici Litvaniju- opisao je put bh tima do polufinalna Bambur, koji je kolegu, Nikolu Budića, nazvao herojem, jer je pogodio odlučujuće dvije “trojke” pri vodstvu Litvanaca 12:10. Na kraju smo slavili s 16:12.

Budić je zahvalio kolegi Bamburu što ga smatra junakom, i dodao kako ništa ne bi napravili da nisu bili tim.

U obraćanju novinarima ispričao je anegdotu sa  trenerom Poljske koji ga je pitao koga  predstavljaju

- Ja mu  kažem BiH! Nije ni znao da smo na turniru, a kamoli ko smo i šta smo- kroz smijeh je objasnio Budić, koji, kao i Bambur, ističe inat kao jedan od glavnih razloga za uspjeh.

Bambur je dodao kako su, trijumfom nad domaćinima Rumunima, izbjegli svjetske prvake, selekciju Srbije.

-Protiv njih, vjerovatno, ne bismo imali šanse. Ali, dobili smo Rumune i u polufinalu išli na Litvaniju, koju smo pobijedili iako sam ja izvrnuo zglob i nisam moga dati svoj doprinos- kazao je Bambur.

On se nada kako će reprezentacija biti kompletna za EP, odnosno da će Mario Blaškan i Ranko Križanović, a koji su članovi 3x3 tima Ecos Romari, moći nastupiti na EP-u. Oni nisu nastupili, jer, prema pravilima FIBA-e, moraju imati bh. pasoš stariji od dvije godine. Iako su rođeni i čitav život žive u Vitezu i BiH, nisu mogli nastupiti jer su imali pasoš Republike Hrvatske.   

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'