Bosna i Hercegovina     | 05.07.2018. 12:34 |

Susret Borisov - Zvizdić: Naglasak na evropskoj perspektivi BiH i regije (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - Premijer Republike Bugarske Bojko Borisov razgovarao je u Sarajevu s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem i nakon tog susreta, u izjavi novinarima izrazio punu podršku evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Pošto je upravo okončano bugarsko predsjedavanje Evropskom unijom a tu ulogu preuzima Austrija, Borisov je, pozivajući se na dogovore s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom, najavio nastavak podrške Bosni i Hercegovini.

- Bitno je zadržati povezanost, posvetiti se razvoju digitalne infrastrukture i projektima vezanim za ekonomski razvoj - kazao je između ostalog.

Napominjući da je između zvanične Sofije i Skoplja postignut sporazum o dobrosusjedskoj suradnji i da se na relaciji Skoplje - Atina u međuvremenu desio progres, Borisov je konstatitrao da to nisu bila jednostavna rješenja ni za jednu od triju zemalja (Bugarska, Makedonija i Grčka), ali i da je sporazum riješio situaciju i u vezi s Makedonijom, Albanijom i Srbijom te dao novu evropsku perspektivu. Bit će riješena i konfliktna situacija u vezi s Kosovom te će sve skupa Balkanu dati odličnu evropsku perspektivu, mišljenje je bugarskog premijera.

Navodeći da je njegova zemlja primjer etničke i vjerske tolerancije, Borisov preporučuje da nakon predstojećih oktobarskih izbora, "vi u Bosni i Hercegovini morate odlučiti kojim putem ići" te je najavio nastavak bugarske podrške.

- Svi iz Evropske unije stoje uz vas, Bosna i Hercegovina je bitna jer može biti bastion i saveznik u borbi protiv radikalnog islamizma i terorizma. Vi ste važni za Evropsku uniju - kazao je između ostalog Borisov dodavši da svako treba da 'uredi svoje dvorište' i da će Bosna i Hercegovina, u tom smislu biti privlačna Evropskoj uniji.
 
Domaćin ovog susreta, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, izrazio je zahvalnost za sve što je u zadnjih 25 godina Bugarska učinila za Bosnu i Hercegovinu, a posebno što je u prethodnih šest mjeseci, za vrijeme bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom, zapadni Balkan ostao u fokusu interesovanja Evropske unije te osigurano da ostane među prioritetima i za vrijeme predstojećeg austrijskog predsjedavanja Unijom.

- Bugarska je prošla proces koji čeka Bosnu i Hercegovinu i zato nas jako dobro razumije. Premijer Borisov zato zna da će evropska perspektiva značiti mir, stabilnost i prosperitet kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za region - riječi su predsjedavajućeg Zvizdića.

Evropska pesrpekstiva je ključni vanjsko-politički cilj Bosne i Hercegovine, dodao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH i najavio nastavak realizacije obaveza iz Reformske agende. Zvizdić je naveo očekivanja da će se nakon predstojećih izbora u zemlji, 'ići u pravcu dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini', a kao naredni korak, aktivaciji MAP-a.

Zvizdić je među prioritetima Bosne i Hercegovine naveo također kontinuirani rad na ekonomskom razvoju zemlje i razvoju infrastrukture, kao i očuvanje mira i stabilnosti te borbu protiv ekstremizma i terorizma.

Bosna i Hercegovina je u svemu tome postigla dosad značajan progres koji je, kako dodaje Zvizdić, malo zasjenjen atmosferom u kojoj se osjeća izborna kampanja. Međutim, pozitivna inercija će biti nastavljena jer su u vrhu prioriteta zemlje njena evropska perspektiva i jačanje standarda građana, zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Pogledajte http://fena.ba/video/1951

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1rpYt2-ftBvkFJYvpxV6qx0O9IbyBz2R3?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Zvizdić: Tužan sam zbog odlaska velikog čovjeka i književnika Abdulaha Sidrana

Zvizdić uputio božićnu čestitku

Zvizdić: Potrebni su nam politička stabilnost i posvećenost neophodnim ekonomskim reformama

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!