Bosna i Hercegovina     | 05.07.2018. 11:07 |

Sjednica Vlade Federacije BiH počela u Sarajevu

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - Vlada Federacije BiH će se, na današnjoj sjednici koja je počela u Sarajevu, izjasniti o Prednacrtu zakona o podršci porodicama s djecom u FBiH, koja se odnosi na materijalna davanja s ciljem pomaganja u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece, kao i njihovog osposobljavanja za samostalan život i rad. Cilj je da svoj djeci budu osigurani približno jednaki materijalni uslovi za zdrav i pravilan psihofizički razvoj u porodici.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje kojim se, s ciljem zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, uređuju mjere za zabranu i ograničenje upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, zabrana njihovog reklamiranja, promocije i sponzorisanja, sprječavanje pristupa maloljetnih osoba tim proizvodima, sastav duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, obavezne oznake na pakovanjima, suzbijanje štetnih posljedica, preventivne mjere. Zakonom se osniva i Federalna komisija za zaštitu zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i nadzor nad provođenjem zakona.

Pred članovima Federalne vlade je i izvještaj Tima za pregovore o kreditu Izvozno-uvozne banke Narodne Republike Kine uz garanciju Federacije BiH za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7-450 MW TE Tuzla.

Federalni operativni štab za pitanje migracija je za današnju sjednicu Vlade pripremio informaciju, s prijedlogom zaključaka, o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini, a u vezi s povećanim prilivom migranata u Bosnu i Hercegovinu. U BiH je, prema raspoloživim podacima, od 1. januara do 2. jula 2018. godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno 7.128 nezakonitih migranata. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH su u tom periodu iskazalo 6.354 osobe, dok su 683 podnijele zahtjev za azil.

Vlada FBiH će razmatrati informaciju o trećem sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, održanom 27.3. ove godine u Briselu, uz preporuke Evropske komisije i listu narednih aktivnosti nakon ovog sastanka, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo