Bosna i Hercegovina     | 04.07.2018. 16:28 |

Izaslanstva EZA i 'Napretka' na sastanku sa visokim predstavnikom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. jula (FENA) - Izaslanstva Europskog centra za radnička pitanja (EZA) i Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ jučer su u Sarajevu razgovarali s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom, koji ih je upoznao s radom OHR-a u protekle dvije decenije.

- Tijekom prvih deset godina OHR je puno puta koristio tzv. Bonske ovlasti koje se, prije svega, odnose na nametanje odluka, zakona, smjenu političara i slične aktivnosti. Zadnjih deset godina intervencije OHR-a u politički sistem BiH znatno su rjeđe, a razlog tome je što OHR poštuje načelo lokalne odgovornosti, tj. težište odgovornosti prebacuje na bh. političare – saopćeno je iz HKD „Napredak“.

U saopćenju se navodi da je Inzko istaknuo kako u BiH ima puno pozitivnih priča na nivou lokalnih zajednica i lokalnih gospodarstava, ali i da postoji ozbiljan politički problem na višim razinama – državnoj i entitetskim.

Politički nesporazumi i blokade na višim razinama vlasti onemogućuju ili znatno usporavaju provođenje reformi, nužnih za pristup europskim integracijama. Nedostatak političkog konsenzusa na višim razinama reflektira se na ekonomiju, pravni sistem, društvo u cjelini – stoji u saopćenju.

Predstavnici EZA-e i „Napretka“ upoznali su Inzka o aktivnostima na polju kulture, obrazovanja, socijalnog dijaloga, radničkih prava i sindikalnih pitanja. Također, izvjestili su visokog predstavnika o konferenciji Mladi na tržištu rada – kako unaprijediti trenutnu sitacuju, koju 7. srpnja u Osijeku zajednički organiziraju EZA i „Napredak“.

U izaslanstvu EZA-e bili su predsjednik ove organizacije Bartho Pronk, kopredsjednik EZA-e Piergiorgio Sciacqua, Norbert Klein, savjetnik u EZA-inom Odjelu za obrazovanje, te rizničar dr. Norbert Schnedl.

U ime „Napretka“ sastanku u OHR-u nazočili su predsjednik i dopredsjednik Napretka, prof. dr. Franjo Topić i dr. Pavle Mijović.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Europski put BiH: U iščekivanju pozitivnog izvješća EK

Napretkov božićni koncert upriličen u Širokom Brijegu

Napretkov božićni koncert u Širokom Brijegu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta