Kultura     | 04.07.2018. 12:18 |

Šestim mjestom Džene Sačak zenički balet zadržao poziciju u svjetskom vrhu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 4. jula (FENA) - Zenički ARS Centar i ove je godine imao zapažen nastup na Dance World Cupu 2018, koji je od 22. do 29. juna održan u španskom gradu Sitges uz nastup oko 20.000 takmičara i takmičarki iz 50 država. Devetogodišnja Džena Sačak, od ukupno devet predstavnica tog kluba, bila je najbolje plasirana te osvojivši šesto mjesto u konkurenciji 40-ak balerina u kategoriji jazz baleta, nastavila niz dobrih rezultata svog kluba.

- Jako mi se svidjelo ovo takmičenje za koje sam se bila dobro spremila. Baš sam ponosna i sretna što sam iznijela i našu zastavu na ovom takmičenju - kazala je na današnjoj press-konferenciji Sačak.

Predsjednica ARS Centra Samira Spahić- Rustempašić istakla je ponos što su na svjetskom nivou nastavili ostvarivarati dobre rezultate, uprkos nedostatku novca. Troškove priprema i nastupa, dodala je, uglavnom snose roditelji. Zato je od 20 djevojčica koliko ih je ispunilo uslove, na takmičenje otišlo samo njih devet.

- ARS Centar je ove godine nastupio sa smanjenim kapacitetom, jer je prošlogodišnja Ajna Kujundžić iz Bihaća završila srednju školu i obrazovanje nastavila u inostranstvu. Iskra Nadžak je, također, napustila državu i školovanje nastavila u Njemačkoj, dok se Sajra Spahić povrijedila te ni ona nije nastupila. Međutim, na ono što je Džena uspjela možemo biti ponosni i kao grad i kao država - kazala je Spahić-Rustempašić, istaknuvši da su jako cijenjeni u inostranstvu.

Nažalost, dodala je, od bh. pozorišta samo Narodno pozorište u Sarajevu ima balet, ali je uprkos tome uvjerena da i balet ima budućnost u BiH.

- Činimo sve da bismo balet i naše aktivnosti približili sugrađanima. Pokrenuli smo jazz i karakterni balet, jer kao i u muzici klasični balet teže dolazi do publike - ustvrdila je.

Članice zeničkog baleta su i djevojčice iz Zavidovića i Kaknja, koje redovno dolaze na treninge. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!