Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 03.07.2018. 16:31 |

BH novinari: Ponašanje zapovjednika Šarića je izvan okvira zakonitog postupanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest Policijskoj upravi Ljubuški i njenom zapovjedniku Tomi Šariću, zbog prijetnji novinarima, njihovog uznemiravanja i onemogućavanja da profesionalno i sigurno izvještavaju sa protesta demobiliziranih boraca, održanih u ponedjeljak na graničnom prijelazu Bijača. 

Zapovjednik Tomo Šarić je pokušao zabraniti novinarima da snimaju i uzimaju izjave od sudionika protesta, te zaprijetio kako će i novinare označiti organizatorima tog skupa i odgovornima za blokadu saobraćaja u blizini graničnog prijelaza. Kako se navodi u saopćenju BH novinara, Šarić se naročito brutalno ophodio prema novinarskoj ekipi portala 'Bljesak.info', prijeteći da će im oduzeti sav novinarski materijal, a protiv novinara podnijeti prekršajne prijave.

Upravni odbor BH novinara smatra kako je nedopustivo ponašanje Šarića, da ono izlazi izvan okvira zakonitog i profesionalnog postupanja policijskih službenika prema novinarima i medijima, koji imaju pravo snimati i izvještavati sa događaja od značaja za javnosti, uključujući i proteste demobiliziranih boraca.

- Istovremeno, ovaj postupak predstavlja grubi atak na slobodu izražavanja, kao i pravo na siguran i dostojanstven rad novinara, zaštićenih bh.zakonima i međunarodnim dokumentima. S tim u vezi, Upravni odbor BH novinara podsjeća zapovjednika Šarića kako se u Pravilima OSCE za policiju u ophođenju sa medijima izričito naglašava kako se 'policija ne može miješati ili kazniti novinara tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka', kao i to da 'novinari imaju pravo  fotografirati, snimiti, praviti bilješke, promatrati, raditi intervjue i/ili praviti izvještaje a da pri tom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije' - ističe se u saopćenju. 

Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitno i službeno izvinjenje Policijske uprave Ljubuški svim novinarima i medijima koje je jučer neprimjereno napao Tomo Šarić, a od Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona traži efikasnu istragu ovog slučaja i poduzimanje zakonom propisanih sankcije prema bahatom policijskom zapovjedniku.   

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

BH novinari: Od 5. oktobra do danas ubijeno najmanje 99 novinara u Pojasu Gaze

Zenički novinari odali počast ubijenim novinarima i medijskim radnicima u Pojasu Gaze

BH novinari: Novalićeve optužbe su manipulativne i pravno neutemeljene    

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu