Bosna i Hercegovina     | 03.07.2018. 15:59 |

Članovi Predsjedništva BiH primili senatora Rogera Wickera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - Članovi Predsjedništva BiH primili su predsjedavajućeg Helsinške komisije SAD-a i potpredsjednika Parlamentarne skupštine OSCE-a senatora Rogera Wickera.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su dobrodošlicu senatoru Wickeru i predstavnicima u Kongresu SAD-a, te zadovolјstvo posjetom visoke američke delegacije, koja potvrđuje prijatelјske odnose Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

Istaknuli su zahvalnost na proaktivnoj ulozi Sjedinjenih Američkih Država u uspostavlјanju mira u BiH i u stvaranju demokratske i stabilne zemlјe.

Senator Wicker je, u svojstvu predsjedavajućeg Komisije Kongresa SAD-a za sigurnost i saradnju, rekao da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene očuvanju mira i sigurnosti i da zajedno s evropskim partnerima namjeravaju raditi na promociji lјudskih prava i demokratije.

Govoreći o bilateralnim odnosima BiH i SAD-a, ocijenili su da su prijatelјski i stabilni. Naglašena je uspješna saradnja u borbi protiv terorizma i ekstremizma, gdje BiH i SAD imaju partnerski odnos kao članice međunarodne globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Istaknut je napredak koji je BiH postigla na reformskom putu, te potreba da se nastavi borba protiv korupcije, jačanje vladavine prava, koja će direktno uticati na razvoj privrede i jačanje ekonomije i spriječiti odlazak mladih lјudi iz zemlјe.

Ovom prilikom data je podrška dalјim nastojanjima za postizanje dogovora po pitanju promjena Izbornog zakona, te je naglašena potreba da se nastave aktivnosti kako bi se pronašlo  rješenje za realizaciju izbornih rezultata.

Razgovarano je o rastućem problemu migracija na teritoriji BiH, te potrebi za suzbijanjem nelegalnih migracija.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack,  predstavnici u Predstavničkom domu Kongresa SAD-a Ryan Costello, Eddie Bernice Johnson, Luke Messer, Mark Sanford, Steve Cohen, Billy Long, Filemon Vela i Robert Aderholt – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana