Bosna i Hercegovina     | 03.07.2018. 15:11 |

U toku radovi za poboljšanje vodosnabdijevanja naselja Zabrđe i Sokolje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - Na području Mjesne zajednice „Naselje heroja Sokolje“ u toku su radovi na izgradnji potisnog cjevovoda od pumpne stanice Briješće do rezervoara za vodu u Naselju heroja Sokolje u dužini od kilometar i po.

Radovi će koštati oko 385.000 KM, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Radi se o sistemu vodosnabdijevanja u zoni rezervoara Sokolje, koji je ranije izgrađen i pumpnoj stanici u ulici Franje Kluza koja će taj rezerovar snabdijevati vodom. Rezervoar kapaciteta 1.000 kubika vode trebao bi riješiti pitanje vodosnabdijevanja naselja Zabrđe i dijelova Sokolja, gdje se u ljetnjim mjesecima stanovništvo vodom snabdijeva pomoću cisterni.

U toku je polaganje potisnog cjevovoda ulicom Humačka ploča, a narednih dana radovi će biti nastavljeni ulicom Numan-paše Ćuprilića, gdje će se uporedo sa potisnim cjevovodom raditi nastavak rekonstrukcije postojećeg cjevovoda i kućnih priključaka, od spoja sa ulicom Ibre Ćeske do rezervoara Sokolje.

Nakon izgradnje potisnog cjevovoda između pumpne stanice i rezervoara, gradit će se distributivna mreža do samih stambenih objekata, čime će ovaj sistem biti kompletiran.

Izgradnja sistema dugogodišnji je proces ulaganja u vodosnabdijevanje ovog dijela općine. Izgradnja pumpne stanice u Briješću koštala je oko 300.000 KM, dok je za izgradnju rezervoara u Naselju heroja Sokolje iz općinskog budžeta izdvojeno oko 450.000 KM.

U narednom periodu radit će se i rekonstrukcija cjevovoda od Butila do Rajlovca prema pumpnoj stanici u Briješću kojim će se obezbijediti vodosanabdijevanje pumpne stanice.

Za te radove osigurano je 965.000 konvertibilnih maraka.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Posjeta porodici Trnka - Općina Novi Grad u 2024. planirala podršku svim porodicama sa troje djece

Općina Novi Grad Sarajevo subvencionira kamatne stope stambenih kredita za mlade (VIDEO)

Općina Novi Grad sa više od 200 djece svečano obilježila Dan državnosti BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana