Kultura     | 03.07.2018. 12:41 |

'Narodni poslanik' sutra na velikoj sceni BKC-a Sarajevo (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - Dan uoči premijere komedije Branislava Nušića "Narodni poslanik", u koprodukciji Oxygen Productiona i Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Sarajevu, akteri su na pres-konferenciji pozvali publiku da ih podrži dolaskom na premijeru 4. jula u 20 sati i na reprizu, dan kasnije u isto vrijeme.

Nadaju se da gledaoce očekuju zabava i iskreni smijeh jer "Narodni poslanik" genijalnog Nušića, komičnim izrazom pohlepe za vlašću nevjerovatno je primjenjiv i na sadašnje vrijeme i prilike. Zbog toga je radnja, iako je tekst pisan prije više od stotinu godina, smještena u jednu od sadašnjih bosanskih varošica, a režiser Alen Muratović kaže da, osim zabave, publiku čeka i "gorka pilula" o tome kakvi nas ljudi vode na vlasti, kako izgleda borba za tu vlast i kako nema prosperiteta dok se takvo stanje ne promijeni.

Sutrašnja premijera i repriza 5. jula bit će izvedene na velikoj sceni BKC-a, ustanove Kantona Sarajevo iz koje su na pres-konferenciji izrazili nadu da će predstava biti izvođena tu i dalje i da će svakako imati dug teatarski život.

U ovom projektu, glumci osim osnovnog njihovog posla nose produkciju i režiju, pa je Izudin Bajrović, glavna glumačka uloga, na pres-konferenciji izrazio zadovoljstvo što je riječ o vaninstitucionalnom a veoma ozbiljnom poduhvatu u kojem su angažirani i mlađi talentovani glumci.  

Oism Bajrovića koji izražava podršku vaninstitucionalnoj produkciji čiji je fokus na zabavi publike, a ne na zaradi, u glumačkoj postavi su: Ermin Sijamija, Amra Kapidžić, Sead Pandur, Maja Salkić, Dženita Imamović, Vedran Đekić, Aldin Omerović i Nadine Mičić.

Cijeli ansambl ističe da je bilo zadovoljstvo pripremati predstavu i baviti se radosno, u suštini vrlo ozbiljnom temom.

"Narodnog poslanika" je Branislav Nušić (1864-1938.), komediograf, pisac romana, drama i eseja, napisao još kao devetnaestogodišnji student. Komedija je podijeljena u tri čina, a radnja se bavi osvajanjem vlasti odnosno palanačkim parlamentarizmom i načinom kako se bira poslanik.

Autorski tim ističe da postavku karakterišu međusobno preplitanje situacija i verbalna komika, da su likovi građeni na prototipima te su stoga sočni, životni, uvjerljivi i bliski svakom gledaocu. Situacije koje prikazuju, likovi koje predočavaju, nisu tipični samo za Nušićevo vrijeme. Lakomost, uobraženost, žeđ za vlašću, otimačina, pokvarenost, naivnost, neznanje - karakteristike su društva i pojedinca u svim periodima.

Muziku i songove za predstavu potpisuju: Samir Hodović, Sanjin Latifić, Nino Škiljić i Validna Legitimacija. Za scenografiju je zadužen Vedran Hrustanović, kostimografiju Lejla Hodžić, a za vizuelni dizajn Ajna Zlatar.

Branislav Nušić je jedan od najpoznatijih komediografa i satiričara s ovih prostora. Njegova najpoznatija djela su komedije: "Gospođa ministarka", "Narodni poslanik", "Ožalošćena porodica", "Pokojnik", "Sumnjivo lice" te njegova "Autobiografija".

Nušić je od 1925. godine bio upravnik- intendant Narodnog pozorišta Sarajevo, osnovanog 17. novembra 1919. godine.

Upravo je Nušiću, tadašnjem načelniku Umjetničkog odjeljenja Ministarstva prosvjete, pripala čast svečanog otvorenja u novembru 1921. 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1940/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/12BdF-fIa8Q1Mx06yDZnJ4AfixoOAM9hs?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Crnadak: Schmidt radi za SNSD i Dodika i oni rade za njega

Na samitu NATO-a u Madridu bit će usvojena nova desetogodišnja strategija

SDPBiH - Vanredna pres-konferencija Kluba zastupnika u PD Parlamenta FBiH u 9.30 sati

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo