Bosna i Hercegovina

Društvo novinara BiH osuđuje pritiske na novinare BNTV

Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Upravni odbor Društva novinara BiH osudio je pritiske na novinare BNTV Suzanu Rađen Todorić i Željka Raljića, koje je u medijskim istupima predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio da rade protiv interesa RS.

- Činjenica je da su dva važna novinara BN televizije proveli nekoliko dana na obuci u Londonu kod nekih struktura i zna se zašto je to urađeno. Ako treba, reći ću ko je bio, (Suzana) Rađen i (Željko) Raljić iz Banjaluke. To sve znamo i vidimo na koji način je teško nositi političku borbu. BN televizija pokušava da sprovede politike koje nisu u interesu RS i srpskog naroda - kazao je Dodik.

Društvo novinara BiH smatra ovakve izjave ne samo neprimjerenim, već i opasnim, posebno u kontekstu predizborne kampanje. Izražavaju bojazan da ovakve i slične izjave mogu biti povod i za još žešće pritiske na kolege sa TVBN.
Zbog toga pozivaju sve relevantne domaće i međunarodne institucije i organizacije da omoguće novinarima da nesmetano i bez straha rade svoj posao. 

(FENA) M.L.