Bosna i Hercegovina     | 01.07.2018. 10:23 |

Bez obzra na protivljenje Bošnjaka RS i Srbija usaglašavaju nastavne planove

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 1. jula (FENA) - Članovi parlamentarnih odbora za obrazovanje Republike Srpske i Srbije najavili su za sutra u Banjoj Luci tematsku sjednicu o temi "Usaglašavanje nastavnih planova i programa za nacionalne predmete u školama Republike Srpske i Srbije".

Tematska sjednica je najavljena samo par dana nakon što je entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić pozvao vlasti ovog entiteta da odustanu od najavljenih zajedničkih nastavnih planova sa Srbijom.

Salkić i drugi bošnjački zvaničnici u RS te lingvisti su 29. juna, nakon konferencije o bosanskom jeziku u Banjoj Luci, upozorili će to dodatno produbiti ionako veliki jaz i diskriminaciju u obrazovnom sistemu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Pozvali su i nadležne u Bosni i Hercegovini, ali i OHR, da reaguju u ovom slučaju.

Lingvisti i politički predstavnici Bošnjaka u RS su tom drugom konferencijom o bosanskom jeziku u Banjoj Luci ponovili da je bosanski jezik neupitna naučna, komunikacijska, kulturna, historijska i ustavna kategorija.

Na sutrašnjoj tematskoj sjednici trebalo bi, kako se dodaje u najavi, da učestvuju: članovi Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje, članovi Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Republike Srbije, predstavnici Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske.

Tematsku sjednicu će otvoriti predsjednica Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Danijela Mrda, a potom se očekuje obraćanje predsjednika parlamenta Nedeljka Čubrilovića i zamjenika predsjednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine Srbije Ljubiše Stojmirovića.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Salkičević-Dizdarević: BiH uvozi 65 posto hrane, a milioni hektara ostaju neobrađeni (VIDEO)

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo