Bosna i Hercegovina     | 01.07.2018. 10:05 |

Narodna skupština RS sutra o izvještaju Anketnog odbora u 'slučaju Dragičević'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 1. jula (FENA) - Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS), na kojoj će između ostalog biti razmatran izvještaj Anketnog odbora o "slučaju Dragičević", bit će nastavljena sutra u Banjoj Luci.

Anketni odbor, formiran odlukom entitetskog parlamenta s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, usvojio je 5. juna izvještaj i zaključke u kojima se navodi i da smatraju da postoje osnovi sumnje da je ovaj 21-godišnji mladić ubijen.

U zaključcima, koje su podržali članovi odbora iz opozicije, a suzdržan bio zamjenik predsjednika Anketnog odbora iz SNSD-a, dodaje se i očekuje da se po ovom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo RS.

O izvještaju i zaključcima treba da se izjasne poslanici, a predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je već najavio da njegova stranka neće prihvatiti ovaj izvještaj.

Kaže da će izvještaj biti odbijen sa kvalifikacijom da članovi odbora iz stranaka opozicije nisu ispunili zadatak koji im je postavljen, nisu bili objektivni, već pristrasni i da su svoje političke stavove od ranije unijeli u taj dokument.

Dodik je istovremeno optužio tužilaštvo za nečinjenje u ovom predmetu, koji još uvijek nema kvalifikaciju.

Među preostalim tačkama dnevnog reda sjednice Narodne skupštine su i prijedlozi zakona o kulturi, o izmjenama i dopunama zakona o opštem upravnom postupku, matičnim knjigama, izvršnom postupku, sudskim taksama i naučno-istraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju.

Poslanici će raspravljati i o Prijedlogu strategije borbe protiv korupcije u RS od 2018. do 2022. godine, izvještaju o radu Ministarstva unutrašnjih poslova RS za 2017. godinu, Konsolidovanom izvještaju o izvršenju Budžeta RS te izvještaju Komisije za koncesije, kao i informaciji o odlukama o pomilovanju u 2017. godini.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom