Ekonomija     | 29.06.2018. 15:16 |

Bulc: U vezi Pelješkog mosta bh. vlasti se mogu pismeno obratiti EK (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Evropska komesarka za transport Violeta Bulc izjavila je danas u Sarajevu da je Pelješki most projekt koji Evropska komisija sufinansira na osnovu dokumentacije koju je o njemu dostavila Hrvatska, te da se bh. vlasti, ukoliko se ne slažu sa tim informacijama, mogu pismeno obratiti Evropskoj komisiji koja će to razmotriti. 

- Evropska komisija sufinansira jedan dio ovog projeketa na osnovu dokumentacije koju je Republika Hrvatska dostavila relevantnim službama EK, a sredstva koja su osigurana za ovaj projekt dolaze iz regionalnih fondova. Ukoliko se BiH ne slaže s određenim informacijama koje smo mi imali na raspolaganju u trenutku donošenja odluke o sufinansiranju, domaće vlasti se mogu u pismenoj formi sa svojim komentarima obratiti Komisiji - kazala je Bulc.

U prostorijama Delegacije EU u Sarajevu Bulc se sastala s predstavnicima ministarstava, udruženja i kompanija koje rade u oblasti transporta.  

- Svi problemi koje sam imala prilike da čujem zaista su dio uobičajenih diskusija i problematike sa kojom se susrećem u svakodnevnom radu i sa kolegama iz zemalja članica u EU - navela je Bulc.

Ona je istakla važnost da BiH ima infrastrukturne projekte sa kojima će aplicirati za fondove EU i međunarodnih finansijskih institucija i u tom kontekstu njihove pripreme i odgovarajuće tenderske dokumentacije, bilo da je riječ o projektima na koridoru ili široj mreži koja treba osigurati snažniji zamah privrede i generalno privrednih djelatnosti. 

- BiH je jedna od vrlo važnih transportnih, tranzicijskih ruta do obale i zemalja Sredozemlja - navela je Bulc dodajući da također bilo govora o prioritetima na koridoru 5-C i jadransko-jonskoj ruti.

Potcrtala je na važnost da BiH probleme u vezi izgradnje infrastrukture rješava u saradnji s Hrvatskom.

Bulc se posebno ukazala na značaj razvoja željeznica u smislu teretnog saobraćaja i prevoza putnika.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1931

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/10ja3v2sQnvX9WbM0XiU4SmolwnxffqEf?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Zbog Pelješkog mosta drastično pao promet na izlazu i ulazu u Hrvatsku kod Neuma

Zbog Pelješkog most zabilježen pad putnika na graničnim prijelazima Neum 1 i Neum 2

Svečano otvoren Pelješki most

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!