Bosna i Hercegovina     | 29.06.2018. 14:41 |

Misija OSCE-a u BiH organizirala radionice o zaštiti medijskih radnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. juna (FENA) – Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je u Zenici zaključila posljednju u nizu radionica o profesionalnom izvještavanju i mehanizmima zaštite novinara i medijskih radnika. Radionicama održanim u Mostaru, Banjoj Luci, Brčkom, Bihaću i Zenici prisustvovalo je oko 100 novinara, studenata žurnalistike, fotoreportera i kamermana , saopćeno je iz OSCE-a.

Cilj radionica bio je upoznati novinare sa zakonskim okvirom i profesionalnim standardima koji se odnose na njihova prava i obaveze, a čija je svrha stvaranje pretpostavki za profesionalno obavljanje njihovih poslova i zadataka.

- Organiziranjem ovih radionica, Misija OSCE-a u BiH nastoji podići svijest medijskih radnika o postojećim zakonskim instrumentima i mehanizmima koji im stoje na raspolaganju kao sredstvo zaštite, te promovirati profesionalne i etičke standarde novinarske profesije -izjavila je Željka Šulc, glasnogovornica Misije OSCE-a u BiH. Ovo je, kako je rečeno,  posebno važno u vrijeme učestalih napada i prijetnji upućenih novinarim“.

Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja „BH novinari“ istakla je kako nema prava bez odgovornosti kada je u pitanju medijski profesionalizam.

- Ako koristimo svoje pravo na slobodu izražavanja, moramo biti spremni da poštujemo sve odredbe Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda - rekla je Rudić.

Naglasila je da Konvencija također predviđa određena ograničenja slobode izražavanja. To su, kako je rečeno,  formalna ograničenja koja moraju imati legitimne interese i pravnu opravdanost, sa odlukama o ograničenjima slobode izražavanja koje se donose na transparentan način.  

Ljiljana Zurovac, direktorica programa Vijeća za štampu u BiH rekla je da i novinari i izdavači imaju obavezu da poštuju potrebe građana za vrijednim, pravovremenim i relevantnim informacijama.

Naglasila je još kako Vijeće za štampu u BiH, kao samoregulacijsko tijelo, predstavlja mehanizam za posredovanje između nezadovoljnih građana i medija, te štiti javnost od neprofesionalnog izvještavanja i medije od pritisaka koji ugrožavaju slobodu medija.

Ovo je takođe bila prilika da se predstave Smjernice OSCE-a za saradnju medija i policije, koje imaju za cilj promociju boljeg razumijevanja prava i odgovornosti policije i novinara, te unapređenje njihove saradnje na terenu. 

Radionice su dio širih napora Misije OSCE-a u BiH u pružanju podrške i rješavanju izazova vezanih za slobodu medija i slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Brčko distrikt - Poseban način postupanja po prijavama krivičnih djela počinjenih na štetu novinara

Linde: Konstruktivan dijalog preduslov za poboljšanje stabilnosti u BiH

Predsjedavajuća OSCE-a Ann Linde u posjeti Bosni i Hercegovini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta