Sport     | 29.06.2018. 11:48 |

Afričke reprezentacije u Rusji napravile 'korak nazad'

FENA Internet

MOSKVA, 29. juna (FENA) - Nakon grupne faze takmičenja na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji vrijeme je za prve zaključke, a jedan od njih odnosi se na afričke ekipe, koje su na Mundijalu napravile korak nazad, prenosi STA. 

Nijedna od pet ekipe sa "Crnog kontinenta" nije se plasirala u osimu finala, a na 15 utakmica  ukupno su postigle samo tri pobjede.

Zadnji je bez nastupa u osmini finala ostao Senegal, koji je eliminiran zbog pravila fair playa po kojim je Japan prošao dalje zbog manje žutih kartona. 
 
Tako slabo afričkim ekipama nije išlo još od 1982. godine. 

Didier Drogba, nekadašnja  afrička zvijezda i član reprezentacije Obale Slonovače na tri SP, nastupe afričkih ekipa u Rusiji označio je kao "veliki korak nazad".

- Afrika je nakada bila uspješna, a sada još  jednom moramo razmisliti kako pristupiti velikim takmičenjima - za  BBC je kazao Drogba.

On je pozvao afričke reprezentacije na bolju strukturu ekipa i planiranje, jer samo tako mogu biti  uspješne protiv evropskih i južnoameričkih rivala. 

U Rusiji se dogodilo da su  Egipat, Maroko i Tunis ostali bez šanse za osminu finala, prije zadnjeg kola.  Nigerija je ostala praznih ruku u zadnjim minutama utakmice protiv Argentine, dok se Senegal nesretno oprostio, zbog dva žuta karona više od Japana. 

U istoriji SP samo su tri afričke ekipe došle do četvrtfinala -  Kamerun 1990. godine,  Senegal 2002. i Gana 2010. godine. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nogometašice Njemačke prve četvrtfinalistkinje SP-a

Nogomet - Rezultati ženskog SP u Francuskoj

Nogomet - Rezultati ženskog SP u Francuskoj

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'