Kultura     | 29.06.2018. 11:47 |

Na ANU međunarodna konferencija o primjeni novih tehnologija u fabrikama

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Međunarodna konferencija “Nove tehnologije–Razvoj i primjena"   u organizaciji  Društva za robotiku u Bosni i Hercegovini održana je danas na Akademiji nauka i umjetnosti BiH (ANU).

Generalni sekretar Društva za robotiku Isak Karabegović ističe da je cilj konferencije upoznati ljude s novim tehnologijama i  njihovoj primjeni u proizvodnji.

-U svijetu je u toku četvrta industrijska  revolucija  a njen cilj je da potpuno inteligentni postanu proizvodni  procesi, fabrike. Zadaća naučnika je promoviranje znanja, promoviranje inovativnih tehnologija  i da se što prije priključimo tom vozu koji ide u tom pravcu -rekao je Karabegović za Fenu.

On smatra da treba podići nivo naših fabrika i što prije se približiti potpunoj automatizaciji.

Ističe da  su nove tehnologije sve prisutnije u svijetu, da je sve više radnih mjesta koja prije nisu postojala te da se ne treba  plašiti uvođenja  robota  jer to  ne znači gubitak radnih mjesta. To znači da će čovjek raditi nešto drugo za veće novce i  dobiti lakše radno mjesto.

-Kad je proizveden  prvi industrijski robot ponuđen je SAD, pa Njemačkoj  oni su odbili a prihvatio je Japan. Nijemci su odbili misleći da ako uvedu jednog industrijskog  robota  da će tri čovjeka  ostati bez posla. Japan je prihvatio jer  je njihova filozofija bila da  ta tri čovjeka neće ostati bez posla, neće  više  raditi teške poslove nego će dobiti lakša radna mjesta- pojasnio je Karabegović.

Generalni  sekretar ANU BiH Zijad Pašić naveo da  Konferencije o novim tehnologijama   u organizaciji   Društva za robotiku  postaju sve sadržajnije, kvalitetnije i internacionalnija.

ANU BIH  istakao je ima misiju  promoviranja nauke  i stvaranja uslova za njen razvoj i naučnoistraživački rad.

Pašić je istakao  da su  razvoj  nauke i naučno istraživački rad bitni za razvoj privrede .

Na konferenciji  će  biti prezentirana  72 naučna rada.

Suorganizatori  četvrte Međunarodna konferencija "Nove tehnologije -Razvoj i primjena" su    VTK BiH Sarajevo, Intera Mostar, Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru, Univerzitet u Sarajevu, International Burch University  Sarajevo.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

'Pod lupom' predali u Parlament BiH potpise građana za uvođenje novih tehnologija u izborni proces

Za uvođenje novih tehnologija u izborni proces peticiju potpisalo 60.000 građana

Pokrenuta peticija za uvođenje novih tehnologija u izborni proces (VIDEO) 

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta