Sport     | 29.06.2018. 10:24 |

Devet bh. takmičara danas nastupa na Evropskom prvenstvu za kadete

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Takmičenje na Evropskom prvenstvu u džudu za kadete, koje je počelo jučer u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" u Sarajevu, nastavlja se danas u kategorijama -52 kg, -57 kg i -63 kg za džudistkinje i -66 kg i -73 kg za džudiste. 

Čak devet predstavnika Bosne i Hercegovine danas će na tatami. Mila Petrović i Ana Marija Franjić branit će boje naše zemlje u konkurenciji do 52 kilograma, Maja Bjelica i Ema Brkanić nastupit će u kategoriji do 57 kg, dok će Josipa Brvenik i Džana Kovačević nastupiti u konkurenciji do 63 kilograma.

Kada je riječ o muškom dijelu takmičenja, Darijan Faletar i Lav Divljan borit će se u konkurenciji najboljih evropskih kadeta u kategoriji do 66 kilograma, a njihov reprezentativni kolega Ivan Jozeljić nastupit će u kategoriji do 73 kilograma.

Borbe za medalje zakazane su za danas od 16.00 sati.

Jučer, prvog dana takmičenja, na Evropskom prvenstvu najviše se pokazali reprezentativci Rusije.

Ruski takmičari osvoji su tri zlatne medalje, te po jedno srebro i bronzu. Nažalost prvog dana EP-a predstavnici naše zemlje nisu uspjeli doći do medalje koju svi priželjkuju.

U konkurenciji djevojaka do 40 kilograma trijumfovala je Rumunka Georgia Hagianu koja je u finalu savladala italijansku džudistkinju Giuliju Giorgi. Reprezentativka Kosova Erza Muminoviq bila je najbolja u kategoriji do 44 kilograma, a u borbi za zlato savladala je Hrvaticu Anu Voktoriju Puljiz.

Prvo zlato za Rusiju na EP-u je osvojila Irena Khubulova u kategoriji do 48 kilograma. Ruskinja je u finalu bila bolja od Italijanke Assunte Scutto.

Muškim dijelom programa prvog dana kontinentalnog šampionata dominirali su ruski takmičari, što potvrđuje podatak da su se u finalima kategorija -50 kg, -55kg i -60 kg borili ruski džudisti.

Rus Iznaur Saaev okitio se najsjajnjijim odličjem u konkurenciji do 50 kilograma. U finalu je bio bolji od turskog predstavnika Emirhana Karahana.

Zlatna medalju u kategoriji do 55 kilograma osvojio je Bjelorus Artsiom Kolasau pobjedom nad Abu-Muslimom Parichievim iz Rusije. Sjajan nastup Rusa tokom prvog dana EP-a pobjedom u finalu kategorije do 60 kilograma zaokružio je Kantemir Kodzov koji je savladao Matina Rzazade iz Azerbejdžana.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Europskom parlamentu izložba radova Lidije Topić Bouwen i predstavljanje nagrađivanih vina iz BiH

Larisa Cerić osvojila bronzu na Grand Slamu u Bakuu

Džudo reprezentativci BiH na Evropskom univerzitetskom borilačkom prvenstvu u Zagrebu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo