Sport     | 28.06.2018. 16:45 |

Stotine mladih džudista na Evropskom prvenstvu u Sarajevu

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 28. juna (FENA) - Evropsko kadetsko prvenstvo u džudu na kojem učestvuju 42 države počelo je danas u Sarajevu, gdje će se u četiri dana za titule najboljih boriti 450 mladih džudista.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati ukupno 20 takmičara, po deset u muškoj i ženskoj konkurenciji, predvođeni trenerima Dejanom Ćupom i Hadisom Ramićem.

Na ceremoniji otvaranja u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" je istaknuto da organizacija i ovog događaja pokazuje da je BiH postala omiljena destinacija i adresa zvaničnim evropskim i internacionalnim takmičenjima.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić je kazao da je velika čast Sarajevu ugostiti ovoliki broj džudista, iz 40 država.

- Džudo u BiH ima dugu tradiciju i ponosni smo da je najtrofejniji sport. Sarajevo je grad sa sportskom historijom - naglasio je Kurić na ceremoniji otvaranja.

Rekao je da Sarajevo organizacijom Evropskog kadetskog prvenstva pokazuje da i dalje ima mogućnost organizirati velika sportska takmičenja.

Predsjednik Džudo saveza BiH Branislav Crnogorac je istakao da je Savez poznat kao dobar organizator te da će nastojati da tako ostane i ubuduće.

- BiH u ovom sportu ima mnogo mladih talenata. Džudo je u BiH najbolji olimpijski sport, a taj uspjeh u kontinuitetu potvrđujemo - rekao je Crnogorac. 

Predsjednik Evropske džudo unije (EJU) Sergej Solovejčik, koji je za Kurićem i Crnogorcem ozvaničio početak prvenstva, kazao je da je ovo prvenstvo prilika za brojne sportiste da pokažu svoj kvalitet.

- Ovo je događaj koji je posebno važan za nas jer na njemu nacionalni savezi predstavljaju svoje najbolje mlade takmičare - kazao je Solovejčik te pohvalio Džudo savez BiH koji je organizirao prvenstvo.

BiH u muškoj konkurenciji predstavlja: Filip Burić (-50kg), Nikola Moravac (-55), Igor Đurica (-60), Lav Divljan (-66), Darijan Faletar (-66), Ivan Jozeljić (-73), David Čečura (-81), Božidar Vučurević (-81), Srđan Ajvaz (-90) i Igor Vračar (+90). 

U ženskoj konkurenciji boje BiH brane: Gordana Ilić (-48), Ana Marija Franjić (-52), Mila Petrović (-52), Maja Bjelica (-57), Ema Brkanić (-57), Josipa Brvenik (-63), Džana Kovačević (-63), Anđela Jurić (-70), Hana Piralić (+70) i Vesna Vukoja (+70).

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Scholz započeo stodnevno odbrojavanje do otvaranja Eura 2024

Rukometaši Švedske osvoliji bronzu na EP-u

Nakon današnjih mečeva bit će poznati svi učesnici drugog kruga Evropskog prvenstva u rukometu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo