Bosna i Hercegovina     | 28.06.2018. 11:57 |

Delegacija PSBiH na zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. juna (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Borjana Krišto i članovi Delegacije Mladen Bosić, Damir Arnaut, Milica Marković i Saša Magazinović učestvuju u radu trećeg dijela redovnog zasjedanja PSSE, koje se ove sedmice održava u Strazburu.

Na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSSE, Uvodni memorandum na temu "Garantovanje izvršavanja preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja (CPT)" prezentovao je član naše delegacije i izvjestilac PSSE o ovom pitanju Damir Arnaut. 

 Arnaut je zagovarao jačanje uloge parlamenta u obezbjeđenju izvršavanja preporuka CPT-a. U svom izlaganju izrazio je razočarenje činjenicom da Ministarstvo inostranih poslova BiH i Predsjedništvo BiH još uvijek nisu proveli proceduru predlaganja kandidata Bosne i Hercegovine za mjesto u CPT-u koje pripada našoj zemlji, a koje je upražnjeno još od decembra prošle godine. 

Članovi Komiteta jednoglasno su usvojili Arnautove prijedloge za održavanje saslušanja eksperata na narednoj sjednici Komiteta, kao i za upućivanje upitnika parlamentima država članica Savjeta Evrope o mjerama koje su već preduzeli s ciljem jačanja implementacije preporuka CPT-a. Arnaut je tek treći izvjestilac PSSE iz Bosne i Hercegovine za više od 16 godina članstva naše zemlje u Savjetu Evrope.

Početak junskog dijela zasjedanja obilježio je izbor nove predsjednice PSSE Liliane Maury Pasquier iz Parlamenta Švajcarske, nakon što je ostavku na tu fukciju podnio italijanski poslanik Michele Nicoletti, s obzirom na to da u martu ove godine nije izabran na parlamentarnim izborima u Italiji.

Obzirom na činjenicu da je Hrvatska preuzela predsjedavanje Savjetom Evrope,  tokom junskog dijela zasjedanja u svojstvu predsjedavajuće Komiteta ministara Savjeta Evrope prisutnima se obratila ministarka inostranih poslova Hrvatske Marija Pejčinović – Burić, koja je predstavila aktivnosti Komiteta ministara Savjeta Evrope, te se posebno osvrnula na zaštitu prava nacionalnih manjina kao jednog od prioriteta hrvatskog predsjedavanja. Prisutnima se obratio i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Tokom zasjedanja razmotrena su brojna pitanja iz oblasti zaštite ljudskih prava, pri čemu je posebna pažnja bila posvećena raspravi o položaju izbjeglica i migranata i uticaju spoljne dimenzije migracione politike Evropske unije na zaštitu njihovih ljudskih prava.

Na dnevnom redu zasjedanja bila su i pitanja u vezi sa položajem nevladinih organizacija u pojednim zemljama članicama Savjeta Evrope, položajem branilaca ljudskih prava, ekonomskim osnaživanjem žena, prisilnim brakovima u Evropi, te uspostavljanjem ravnoteže između zaštite najboljeg interesa djeteta i očuvanja porodice.

Plenumu su se, pored ostalih, obratili i premijer Slovačke Petar Pelegrini i ministar inostranih i evropskih poslova Luksemburga Žan Aselborn.

Junsko zasjedanje PSSE biće zaključeno raspravom o Prijedlogu rezolucije o namjernom uništavanju i ilegalnoj trgovini kulturnim naslijeđem, te Prijedlogu rezolucije o osnaživanju žena u ekonomiji, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Softić i Pendeš na Parlamentarnom forumu Energetske zajednice u Beču

Softić i Pendeš sutra na Parlamentarnom forumu Energetske zajednice u Beču

Ademović u posjeti Ambasadi BiH u Kuvajtu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana