Bosna i Hercegovina     | 28.06.2018. 11:37 |

Medijacija nedovoljno zastupljena u Bosni i Hercegovini

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 28. lipnja (FENA) - Centar za integrativnu medijaciju (CSSP) iz Berlina, Nansen dijalog centar (NDC) Mostar i Udruga medijatora u BiH predstavili su u četvrtak u Mostaru studiju pod nazivom "Gradimo mostove - jačanje medijacije (u zajednici) u Mostaru".

 Studija, koja govori o trenutnom stanju u medijaciji, ima za cilj približiti medijaciju javnosti te donosi konkretne preporuke o jačanju i provođenju medijacije.

 Direktor NDC-a Mostar Elvir Đuliman kazao je kako je stanje medijacije u Mostaru i BiH takvo da postoji vrlo dobar pravni okvir, ali je problem što se medijacija ne koristi, odnosno ne provodi  u praksi.

 - Jedan od razloga tomu je da ljudi nisu ni upoznati sa samom institucijom medijacije, tako da je cilj ovog događaja da se popularizira medijacija i također ojačaju kapaciteti institucija kako bi se medijacija više koristila - kazao je Đuliman.

 Naglasio je kako je medijacija u zajednici, koja pomaže ljudima da riješe neke probleme, a uz to da izgrade ili zadrže odnose, jedan od dobrih načina rješavanja problema posebice u zajednicama gdje ima puno konflikata kao što je Mostar.

 Funkcionalna medijatorica CSSP-a Carla Schraml izjavila je kako je cilj današnjeg događaja podići svijest o samoj medijaciji i uvidjeti na koji način se mogu ojačati potencijali za provođenje medijacije u zajednici kako u čitavoj BiH tako i na području Grada Mostara.

 I ona je naglasila kako pravni okvir za medijaciju postoji, ali kako njegov potencijal nije u potpunosti iskorišten.

 - Medijacija je jako važna jer ima veliki potencijal za transformaciju odnosa. Što se tiče medijacije u zajednici, gdje se fokus stavlja na sukobe između različitih grupnih identiteta, tu se može raditi na transformaciji odnosa različitih grupa unutar zajednice kao što je Mostar i gdje se u konačnici može postići zajedničko razumijevanje i shvaćanje druge strane - ustvrdila je Schraml.

 Uime Udruge medijatora u BiH Smiljka Gavrić kazala je kako se ta udruga od 2004. godine "bori" s pitanjem medijacije u Bosni i Hercegovini.

 - Uspijevamo, ide lagano, ali nam nedostaje velika potpora institucija, posebice pravosudnog sustava - kazala je.

 Podsjetila je i na nedavno održanu regionalnu konferenciju na kojoj su sudjelovale sve zemlje bivše Jugoslavije te Albanija i Rumunjska, kazavši kako svaka zemlja može doprinijeti svojim dosadašnjim znanjima i iskustvima kada je u pitanju medijacija.        

 Tijekom predstavljanja studije u Mostaru, pored organizatora sudjelovale su i kolege iz Kosovske Mitrovice koji su podijelili svoja iskustva kada je u pitanju ova oblast.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'