Bosna i Hercegovina     | 27.06.2018. 14:33 |

Obilazak trase „Marš mira“ kojom će ići učesnici ovogodišnjeg marša

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 27. juna (FENA) - Federalni ministar za izbjeglice i raseljena lica Edin Ramić, predstavnici Civilne zaštite Federacije BiH i Crvenog krsta, te članovi Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica danas su obišli trasu "Marša mira". 

Predsjednik Pododbora za "Marš mira 2018" Munir Habibović izjavio je za Fenu da su obišli dio trase kojom su Srebrenčani pokušavali doći do slobodne teritorije, a koja do sada nije bila dostupna učesnicima marša.

- Ove godine će biti u funkciji. Da trasu dovedemo u funkciju imali smo neophodnu pomoć Federalnog ministarstva izbjeglih i raseljenih lica koje je i finansiralo radove. Svake godine nam ogromnu pomoć u organizaciji Marša mira pruži Civilna zaštita Federacije BiH, i mogu reći da bi bez njih teško uopće realizovali Marš mira - rekao je Habibović.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice Nermin Alivuković kaže da pripreme za obilježavanje godišnjice genocida idu prema planu, te da je "Marš mira" jedna od najobimnijih aktivnosti.

- Danas smo obišli trasu Marša mira. Ove godine će Marš mira ići identičnom trasom kojom su Srebrenčani išli od Srebrenice prema Tuzli. Na ovom mjestu kod famozne "Bukve" je više od hiljadu osoba izgubilo život. Mi na ovoj trasi možemo pronaći predmete ljudi koji su ubijeni ovdje - rekao je Alivuković koji je uime Organizacionog odbora zahvalio Federalnom ministarstvu izbjeglica i raseljenih lica koje finansira radove na trasi "Marša mira".

Ministar Ramić rekao je Feni da je cilj da trasa bude potpuno prohodna. 

- Mi kao ministarstvo smo finansirali radove na trasi "Marša mira". Cilj nam je ovu trasu učiniti potpuno prohodnom, kako bismo u narednom periodu sačuvali trasu kao kolektivno sjećanje i poštovanje prema žrtvama genocida. Trasa treba da bude dostupna tokom cijele godine i na tome ćemo raditi. Mi moramo širiti istinu o onome što se dešavalo, jer oni što atakuju na istinu su u posljednje vrijeme postali glasniji od žrtava i preživjelih - rekao je Ramić. 

Jedan od preživjelih Srebrenčanin Rešid Dervišević danas je bio prisutan tokom obilaska trase.

- Moje emocije su neopisive. Teško je objasniti sve. Čekao sam godinama da ova trasa bude prohodna. Mislio sam da ću umrijeti, a neću dočekati da prođem putem koji sam preživio u julu 1995. godine. Ovdje mi je ostao brat - rekao je Dervišević.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom